Cine este Greet Wilders, Mozart-ul politicii olandeze. Motivul pentru care „doarme” cu gărzile de corp

Geert Wilders, populistul olandez renumit pentru comentariile sale anti-islamice, se pregăteşte să devină următorul lider al Olandei după alegerile care, în mod surprinzător, i-au adus Partidulului Libertăţii (PVV) un avantaj puternic.

936 afișări
Imaginea articolului Cine este Greet Wilders, Mozart-ul politicii olandeze. Motivul pentru care „doarme” cu gărzile de corp

FOTO: X

După 25 de ani în politica olandeză fără a deţine vreo funcţie, Wilders are acum şanse mari să devină prim-ministru. Sondajele la ieşirea de la urne îi oferă un avantaj clar faţă de coaliţia Muncitorească/Stânga Verde a lui Frans Timmermans.

„Va trebui să găsim o modalitate de a ne ridica la înălţimea speranţelor alegătorilor noştri, de a-i pune pe olandezi înapoi pe primul loc”, a spus Wilders reporterilor care i-au cerut să comenteze primele rezultate. A adăugat că „Ţările de Jos vor fi returnate olandezilor, tsunamiul de azil şi imigraţie va fi redus”.

Dar cine este Wilders? Supranumit „Mozart” pentru părul blond strălucitor, prieten cu Marine Le Pen şi Matteo Salvini, Wilders se declară anti-fascist, pro-semit, anti-islamist şi anti-comunist.

A militat pentru interzicerea Coranului

Liderul PVV a fost de multă vreme un punct fix în politica olandeză şi de câteva luni „locuieşte” împreună cu bodyguarzii pe care i-a oferit guvernul, după ce a primit ameninţări cu moartea pentru campania sa de interzicere a Coranului.

Este împotriva trimiterii de arme în Ucraina şi are o puternică orientare pro-israeliană. În programul electoral PVV se regăsesc câteva dintre bătăliile „istorice” ale lui Wilders: reducerea vârstei de pensionare, 0% TVA la alimente şi eliminarea scutirii de taxe pentru sănătate.

Liderul PVV nu a exclus niciodată posibilitatea de a-şi finanţa planurile cu fonduri alocate măsurilor de climă şi azot. Wilders ar dori, de asemenea, reduceri ale subvenţiilor pentru cultură, cooperare pentru dezvoltare şi finanţare pentru UE.

În ciuda succesului electoral, drumul spre a deveni prim-ministru pare să fie unul greu pentru Wilders: pentru a avea o majoritate este nevoie de 76 de locuri şi, în acest moment, având în vedere şi o alianţă cu BBB, numărătoarea s-ar opri dora la 44. În Europa, Wilders este un aliat de fier al lui Salvini, având în vedere că ambii fac parte din Eurogrupul Identity & Democracy. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici