Ciolacu, la reuniunea la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern din Sud-Estul Europei

Prim-Ministrul Marcel Ciolacu a participat, la Atena, la invitaţia prim-ministrului grec, Kyriakos Mitsotakis, la o reuniune la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern din Sud-Estul Europei privind situaţia de securitate regională.

598 afișări
Imaginea articolului Ciolacu, la reuniunea la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern din Sud-Estul Europei

Sursa foto: X/ Marcel Ciolacu

La eveniment au participat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, liderii Republicii Elene, Croaţiei, Serbiei, Kosovo, Bosniei şi Herţegovinei, Macedoniei de Nord, Bulgariei.

În intervenţia sa, premierul Marcel Ciolacu a făcut trimitere la cele mai recente atacuri ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, care survin după decizia unilaterală a Federaţiei Ruse de a nu continua Iniţiativa privind Cerealele la Marea Neagră.

Premierul Ciolacu a prezentat pe larg sprijinul României pentru Ucraina, precum şi provocările cu care se confruntă fermierii români. În acest context, premierul a propus un mecanism european de gestionare a transportului de grâne şi alocarea de fonduri suplimentare pentru industria agroalimentară şi dezvoltarea infrastructurii specifice.

De asemenea, şeful Executivului a punctat importanţa strategică a extinderii Spaţiului Schengen şi a subliniat necesitatea aderării rapide a României la zona de liberă circulaţie.

Nu în ultimul rând, prim-ministrul României a întărit nevoia de unitate la nivel european şi a propus dezvoltarea unor proiecte regionale comune în domeniul energiei, comerţului şi combaterii ameninţărilor hibride.

Consultările în acest format au permis un schimb aprofundat de evaluări referitoare la impactul evoluţiilor recente asupra mediului de securitate la Marea Neagră, în contextul intensificării atacurilor aeriene ale forţelor armate ruse asupra infrastructurii critice ucrainene.

Participanţii au agreat importanţa continuării dialogului constant şi a coordonării privind securitatea şi cooperarea economică regională şi au reafirmat solidaritatea cu Ucraina şi cu Republica Moldova.

De asemenea, a fost reafirmat sprijinul pentru procesul de extindere cu Balcanii de Vest şi statele din vecinătatea estică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici