Cioloş, APEL către o instituţie a statului care poate opri „marginalizarea” României în Europa, după ameninţarea CE privind statul de drept

Dacian Cioloş a scris, pe Facebook, că înlocuirea MCV cu o procedură "mai drastică" şi posibilitatea de a activa articolul 7 din Tratatul UE în cazul României este cea mai dură acţiune a CE împotriva Guvernului PSD. El spune că singura instituţie care poate opri "marginalizarea României" este CCR.

896 afișări
Imaginea articolului Cioloş, APEL către o instituţie a statului care poate opri „marginalizarea” României în Europa, după ameninţarea CE privind statul de drept

Cioloş, APEL către o instituţie a statului care poate opri „marginalizarea” României în Europa, după ameninţarea CE privind statul de drept

"Înlocuirea MCV cu o procedură mai drastică şi posibilitatea, afirmată acum ferm, de activare a Articolului 7 reprezintă cea mai dură acţiune a Comisiei Europene împotriva Guvernului României, de la începutul luptei PSD împotriva justiţiei şi până astăzi. Comisia Europeană transmite clar: aţi încălcat de mult principii esenţiale ale Uniunii, precum statul de drept şi separaţia puterilor, am încercat să vă convingem să vă opriţi, dar pentru că nu aţi vrut mai există o singură soluţie - sancţiunile. Iar sancţiunile pot fi dintre cele mai dure, de la blocarea fondurilor europene şi până la suspendarea dreptului de vot al României în cadrul Consiliului", a ascris, luni, pe Facebook fostul premier Dacian Cioloş.

El spune că de această dată nu mai este vorba de "conflicte politice interne sau despre încercarea de a scăpa de o pedeapsă penală", ci "despre o luptă directă între Dragnea şi Uniunea Europeană, în care românii sunt luaţi ostatici de către un partid al penalilor şi ţinuţi pe post de scut".

Dacian Cioloş notează că singura instituţie care poate opri "marginalizarea României în Europa" este Curtea Constituţională, făcând apel la judecătorii Curţii pentru a declara neconstituţionale modificările aduse la legile justiţiei.

"Pentru că nu mai avem nico speranţă în Guvern şi majoritatea parlamentară, mai există un singur actor instituţional care poate opri în acest moment marginalizarea României în Europa: Curtea Constituţională. Le reamintim judecătorilor CCR că au jurat să apere Constituţia, iar Constituţia prevede clar, în Articolul 148, necesitatea blocării oricăror norme interne contrare principiilor europene. Stimaţi judecători constituţionali, declaraţi neconstituţionale modificările aduse de PSD-ALDE-UDMR legislaţiei penale. Altfel, veţi purta pe umeri complicitatea la anularea celui mai mare pas înainte făcut de către România: integrarea în Uniunea Europeană", a transmis liderul PLUS.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare autorităţilor române în care avertizează cu un mecanism mai dur decât Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), dacă modificările aduse codurilor penale intră in vigoare, au declarat pentru MEDIAFAX surse politice.

Frans Timmermans precizează, în scrisoarea transmisă autorităţilor române, că reprezentanţii Comisiei Europene au fost nevoiţi să revină în ultimele luni, la intervale frecvente, la chestiunea evoluţiilor privind statul de drept în România.

Scrisoarea este adresată preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi premierului Viorica Dăncilă.

Potrivit documentului, Comisia Europeană va declanşa "Rule of law Framework", proces care va înlocui pentru un timp MCV, dacă ţara noastră adoptă alţi paşi negativi în domeniul judiciar, precum promulgarea ultimelor modificări aduse codurilor penale.

Judecătorii CCR vor dezbate pe 28 mai sesizările preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificările făcute de către Parlament la Codul penal şi Codul de procedură penală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici