Comănescu despre noii ambasadori: Voi lua măsuri dacă nu performează. Dimensiunea economică va conta

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, susţine că nu va ezita să ia măsurile care se cuvin dacă noii ambasadori nu vor performa la nivelul aşteptărilor, avertizând totodată că dimensiunea economică va conta mai mult decât până în prezent.

988 afișări
Imaginea articolului Comănescu despre noii ambasadori: Voi lua măsuri dacă nu performează. Dimensiunea economică va conta

Comănescu despre noii ambasadori: Voi lua măsuri dacă nu performează. Dimensiunea economică va conta (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

''Domnii ambasadori români trebuie să fie conştienţi de faptul că în evaluarea performanţei misiunilor pe care le conduc, dimensiunea economică, performanţa în domeniul economic va conta mult mai mult decât până acum. (...) În primul rând, cei care sunt trimişi să reprezinte România într-o zonă sau alta trebuie să cunoască foarte bine atuurile economice ale României. În al doilea rând, cei care sunt trimişi trebuie să înţeleagă foarte bine mecanismul economiei din ţările în care sunt acreditaţi şi să informeze. E foarte bine să sprijinim direct operatorii economici, dar pentru a sprijini autorităţile române în a elabora politici pe termen mediu şi lung de dezvoltare a relaţiilor economice cu o zonă sau alta este nevoie să beneficiem de proiectarea evoluţiilor dintr-o ţară sau alta şi de oportunităţile care se deschid pentru ţara noastră într-o ţară sau alta, iar aici e foarte important rolul celor pe care îi trimitem acolo. Diplomaţii noştri trebuie să susţină direct pe reprezentanţii comunităţii de afaceri români, care ei înşişi caută oportunităţi'', a spus Comănescu, sâmbătă seara, la Digi 24.

Referindu-se la cei 19 ambasadori înaintaţi de preşedintele Klaus Iohannis joi Parlamentului, el a arătat că majoritatea sunt diplomaţi de carieră, tineri, dar cu experienţă, cu ''unele mici excepţii''.

''Acolo unde există situaţii în care avem de a face cu persoane, personalităţi, care cunosc foarte bine o anumită zonă, o anumită ţară, care sunt foarte bine cunoscute în zona respectivă, care prin activitatea pe care au desfăşurat-o, în planul politic, fie el intern sau extern, în relaţiile internaţionale, în instituţii internaţionale, evident că în asemenea situaţii e foarte bine să avem şi diplomaţi care nu intră neapărat în categoria diplomaţilor de carieră, dar care repet, au dovedit prin tot ceea ce au făcut capacităţi de a performa la nivelul cel mai înalt în acest domeniu'', a explicat ministrul motivele apariţiei pe listă a unor persoane care nu sunt diplomaţi de carieră, cum ar fi cazul consilierului prezidenţial Dan Mihalache.

Comănescu a avertizat că nu va ezita să ia măsuri dacă cei care vor pleca la post nu se ridică la înălţimea aşteptărilor.

''Nimeni nu-i perfect, dar sunt multe lucruri perfectibile şi am ţinut seamă de acest lucru chiar în aceste situaţii, chiar am văzut astfel nişte comentarii pe această temă, o spun cu toată responsabilitatea şi mi-o asum, dacă cei care se vor dovedi a nu fi performanţi pe măsura aşteptărilor, nu voi avea niciun fel de ezitare în a lua măsurile în consecinţă. Trebuie să o spun, cu toate eforturile pe care predecesorii mei le-au făcut, este în materie de politică de resurse umane mult loc pentru îmbunătăţiri'', a conchis şeful diplomaţiei române, adăugând că ''e bine să reducem substanţial dimensiunea detaşărilor în cadrul MAE''.

Cele 19 persoane nominalizate de preşedintele Klaus Iohannis pentru posturi de ambasadori ai României vor fi audiaţi luni şi marţi, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul Comisiei de politică externă a Senatului, Ben-Oni Ardelean.

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat joi 19 numiri de ambasadori, printre aceştia fiind Dan Mihalache la Londra, Daniel Ioniță la Chişinău, Marius Lazurca în Ungaria, Dana Manuela Constantinescu în Bosnia şi Herţegovina, Brânduşa Ioana Predescu în Olanda, Constantin Mihail Grigorie - nominalizat în 2015 pentru Cehia şi retras în urma unui scandal - în Croaţia şi sibianul Mihai Alexandru Grădinar în Danemarca şi în Republica Islanda.

Brânduşa Ioana Predescu (Olanda) este diplomat de carieră, a fost consul în Munchen, fost purtător de cuvânt al MAE. De asemnea, a fost ambasador la Viena. Este vorbitor fluent al limbilor engleză, germană, franceză şi olandeză. Ea a fost demisă de fostul ministru Bogdan Aurescu după ce la întâlnirea cu omologul său german, acestuia i-a fost înmânată o broşură pe a cărei copertă figura conturul Franţei, acoperit însă cu steagul Germaniei.

Constantin Mihail Grigorie (Croaţia) a apărut în presă ca fiind legat de DIE, Direcţia de Informaţii Externe a fostei Securităţi. El a fost, între 1995-1999, ambasador în Italia, apoi în Bulgaria (1999-2003), Turcia (2004-2008) şi Rusia (2008-2013). În 2015 a fost în centrul unui scandal după ce a apărut într-un clip publicitar la un aparat medical, folosind titulatura MAE. Propus la acea dată de preşedintele Klaus Iohannis pentru postul de ambasador în Cehia, diplomatul a fost în cele din urmă retras.

Dana Manuela Constantinescu (Bosnia şi Herţegovina) a fost rechemată după 3 ani în fruntea Ambasadei de la Roma. În 2006, Dana Manuela Constantinescu a fost numită Ambasador al României în Slovenia, mandatul terminându-se la sfârşitul anului 2011. Numirea sa în Italia a fost controversată, fiind vazută ca apropiată a fostului preşedinte Traian Băsescu, care a acreditat-o în ciuda faptului că avizul Comisiilor Parlamnetului a fost negativ. De profesie inginer mecanic, ea a lucrat la Ministerul Transporturilor, apoi a fost numită ambasador al României în Slovenia, mandatul terminându-se la sfârşitul anului 2011.

Mihai Alexandru Grădinar (Danemarca) a fost secretar în cadrul Ambasadei României la Viena. Potrivit presei, tatăl său este un om de afaceri cunoscut în Sibiu, fost director al SC Energie Termică, subordonată Primăriei şi ar fi un apropiat al preşedintelui Klaus Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici