Comisia Europeană ar fi trimis un nou set de critici dure faţă de PNRR României/ „Show politic”, a reacţionat ministrul Ghinea, care îndeamnă la „răbdare şi decenţă”

Comisia Europeană a trimis un nou set de comentarii şi critici dure faţă de PNRR. De această dată, documentul se referă la reformele propuse şi critică absenţa dialogului real cu patronatele, sindicatele şi societatea civilă, susţine eurodeputatul PSD Victor Negrescu. Ca răspuns, ministrul responsabil, Cristian Ghinea, nu neagă afirmaţia, dar transmite că este un proces firesc, atacând PSD-ul pentru moştenirea lăsată de fosta guvernare.

9511 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană ar fi trimis un nou set de critici dure faţă de PNRR României/ „Show politic”, a reacţionat ministrul Ghinea, care îndeamnă la „răbdare şi decenţă”

Eurodeputatul Victor Negrescu: Comisia Europeană a trimis un nou set de critici dure faţă de PNRR

„Comisia Europeană a trimis un nou set de comentarii şi critici dure faţă de PNRR-ul realizat de actualii guvernanţi. De această dată, documentul se referă la reformele propuse şi critică absenţa dialogului real cu patronatele, sindicatele şi societatea civilă. Într-un mod absolut netransparent documentul este ţinut la secret”, a scris Negrescu pe Facebook.

Potrivit acestuia, din informaţiile pe care le are, Executivul european pune sub semnul întrebării viabilitatea reformelor propuse, dar şi faptul că acestea slăbesc rezilienţa şi coeziunea societăţii româneşti.

Aceştia se arată surprinşi şi de costurile ridicate pentru serviciile de consultanţă, achiziţia de mobilier sau personalul suplimentar angajat în realizarea reformelor în contextul în care în paralel se propun tăieri de personal din sistemul bugetar, susţine eurodeputatul.

„Cei de la USR şi PNL nu pot negocia viitorul românilor în spatele uşilor închise şi nu se mai pot ascunde în spatele Bruxelles-ului în mod mincinos. Au propus reforme neoliberale şi măsuri de austeritate pe care nu le-a mai recomandat şi nu le-a solicitat nimeni. Ce este clar este că în afară de anumiţi consultanţi, toată lumea este nemulţumită de acest plan. Sindicatele, patronatele şi majoritatea societăţii civile critică la unison PNRR-ul şi modul în care a fost realizat. În acest context, guvernanţii nu au legitimitatea de a negocia la secret aceste reforme”, arată Victor Negrescu.

 

Reacţia lui Ghinea: Show-ul politic al PSD pe seama PNRR e doar penibil

Ce spun Ciolacu şi Negrescu sunt prostii, inclusiv pe fond, este replica ministrului Investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea, după ce eurodeputatul Victor Negrescu a acuzat că CE a trimis un nou set de comentarii şi critici dure faţă de PNRR. Ghinea afirmă că CE cere reforma care să repare dezastrul lasat de PSD la buget.

„O nouă săptămână, un nou fake PSD despre PNRR. Procesul de evaluare al PNRR presupune multiple cereri de clarificare, la care răspundem în scris sau în teleconferinţe (au fost zilnice în ultimele săptămâni). Este un proces normal de lucru şi parte din procesul de evaluare/negociere. Ce spun Ciolacu şi Negrescu sunt prostii, inclusiv pe fond: dimpotrivă, Comisia cere reforma care să repare dezastrul lasat de PSD la buget. Asta negociem în aceste zile. Ciolacu este ca piromanul care se agită să taie furtunul pompierilor care vin la incendiul declanşat de el. Aşa cum am anunţat calendarul, Planul României este în proces de evaluare şi detaliere acolo unde e necesar”, transmite Cristian Ginea.

El afirmă că evaluarea se va finaliza în iulie.

„La începutul lui septembrie vom lucra împreună cu Comisia la actele delegate de punere în aplicare. E o prostie şi afirmaţia că va fi ultimul plan aprobat, nici vorbă, va fi o tranşă de state în septembrie, nu e concurs de viteză şi aşa cum bine a afirmat Preşedintele Iohannis, este bine să detaliem totul acum ca să meargă bine implementarea. Marele mize ale PNRR - alocările foarte mari pentru autostrăzi, pentru educaţie, pentru spitale, pentru păduri, pentru mediul de afaceri sunt rezolvate. Spunem oamenilor clar: răbdare şi decenţă, pentru a clarifica toate aspectele tehnice. Avem în faţă proiectul de ţară al României. Evident, nu de la PSD cerem răbdare şi decenţă, că nu au nici una nici alta. E un efort comun al MIPE şi al Comisiei, ceva obişnuit cu toate statele membre. Show-ul politic al PSD pe seama PNRR e doar penibil”, conchide Ghinea.

Comisia Europeană a trimis un nou set de comentarii şi critici dure faţă de PNRR. De această dată, documentul se referă la reformele propuse şi critică absenţa dialogului real cu patronatele, sindicatele şi societatea civilă, susţine eurodeputatul Victor Negrescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici