Corlăţean a participat la CAG. S-a discutat despre Consiliul din 19-20 decembrie, extindere şi Serbia

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a participat, marţi, la Bruxelles, la reuniunea CAG, dedicată pregătirii Consiliului European din 19–20 decembrie, politicii de extindere, adoptării Poziţiei UE pentru negocierile cu Serbia şi Concluziilor privind revizuirea Serviciului de Acţiune Externă.

162 afișări
Imaginea articolului Corlăţean a participat la CAG. S-a discutat despre Consiliul din 19-20 decembrie, extindere şi Serbia

Titus Corlatean (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Discuţiile s-au concentrat asupra pregătirii Consiliului European din 19 – 20 decembrie 2013, politicii de extindere şi proceselor de stabilizare şi asociere, adoptării Poziţiei Generale a UE pentru negocierile cu Serbia, precum şi adoptării de Concluzii privind revizuirea Serviciului European de Acţiune Externă. În perspectiva reuniunii Consiliului European din 19 - 20 decembrie 2013, miniştrii afacerilor externe sau afacerilor europene din statele membre UE au avut, conform practicii, o discuţie preliminară asupra principalelor teme ce vor fi supuse atenţiei membrilor Consiliului European, respectiv Politica de Securitate şi Apărare Comună, politica economică şi socială, consolidarea Uniunii Economice şi Monetare şi politica de extindere, precum şi asupra proiectului Concluziilor Consiliului European", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Abordând tema politicii comune de securitate şi apărare în cadrul dezbaterilor privind pregătirea Consiliului European din decembrie, ministrul român a susţinut necesitatea unei dezvoltări echilibrate a capacităţilor civile şi militare ale UE şi reflectarea adecvată a relaţiilor cu partenerii UE, cu accent pe consolidarea parteneriatului strategic cu NATO şi cu statele din Parteneriatul Estic, precizează ministerul.

"Totodată, a pledat pentru consolidarea industriei europene de apărare, care să genereze beneficii şi oportunităţi pentru toate statele membre cu diminuarea diferenţelor dintre acestea şi care să permită accesul la fonduri, inclusiv la cele structurale, al întreprinderilor mici şi mijlocii din domeniu. Referindu-se la Uniunea Economică şi Monetară, reprezentantul României a pledat pentru adoptarea unor soluţii echilibrate în dezvoltarea instrumentelor Uniunii Bancare şi a parteneriatelor pentru creştere, ocupare şi competitivitate, care să menţină un caracter deschis şi echitabil faţă de statele membre care nu au adoptat încă moneda Euro. În ceea ce priveşte politica economică şi socială, a exprimat sprijinul României pentru iniţiativele privind stimularea ocupării forţei de muncă şi creşterea mobilităţii forţei de muncă, salutând în context, deschiderea, la 1 ianuarie 2014, a pieţelor muncii din UE pentru lucrătorii români şi bulgari şi pledând pentru evitarea unei prezentări publice negative, cu derapaje retorice populiste ori extremiste", menţionează MAE.

Tot în contextul discuţiilor de pregătire a Consiliului European, Titus Corlăţean a pledat pentru reiterarea – în viitoarele Concluzii ale Consiliului European – a angajamentului UE faţă de semnarea AA/DCFTA cu Republica Moldova şi Georgia cât mai curând în 2014.

De asemenea, au fost adoptate Concluzii ale Consiliului privind extinderea şi procesele de stabilizare şi asociere, în baza Pachetului Extindere publicat de către Comisia Europeană în octombrie 2013. A fost reiterat angajamentul ferm al UE pentru continuarea procesului de extindere şi pentru perspectiva europeană a ţărilor din Balcanii de Vest.

În privinţa politicii de extindere, atât în cadrul dezbaterii privind pregătirea Consiliului European, cât şi în intervenţiile referitoare la Concluziile Consiliului privind extinderea şi procesele de stabilizare şi asociere, şeful diplomaţiei române a reconfirmat susţinerea de către România a continuării procesului de extindere în baza meritelor proprii şi a îndeplinirii criteriilor de la Copenhaga.

"A salutat angajamentul Consiliului de susţinere a activităţii Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), cadru definitoriu pentru consolidarea cooperării regionale. În context, a subliniat că în calitate de deţinătoare a Preşedinţiei SEECP, România acţionează în spiritul sincronizării agendei de cooperare regională cu cea a extinderii UE, cu obiectivul sprijinirii statelor din regiune în procesul de aderare", se arată în comunicat.

Miniştrii au recunoscut progresele Albaniei în îndeplinirea angajamentelor asumate faţă de UE şi au agreat să revină asupra subiectului în iunie 2014 în vederea adoptării unei decizii privind acordarea statutului de candidat pe baza unui raport al Comisiei Europene.

În cadrul discuţiilor din Consiliul Afaceri Generale, România a exprimat susţinerea pentru acordarea statutului de candidat pentru Albania. În egală măsură, Titus Corlăţean a arătat că, în vederea deschiderii negocierilor de aderare cu această ţară, sunt necesare în continuare progrese consistente în îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, inclusiv în ceea ce priveşte asigurarea tratamentului egal pentru minorităţi şi respectarea drepturilor de proprietate.

Consiliul Afaceri Generale a adoptat Poziţia Generală a UE pentru negocierile de aderare cu Serbia, sub rezerva confirmării de către Consiliul European din 19-20 decembrie 2013 a cadrului de negociere cu Serbia.

"România a reiterat sprijinul pentru perspectiva europeană a Serbiei şi a susţinut adoptarea Poziţiei Generale a UE pentru negocierile de aderare cu Serbia, precum şi pentru demararea efectivă a negocierilor cel mai târziu în ianuarie 2014, în conformitate cu concluziile Consiliului European din iunie 2013. Totodată, ministrul afacerilor externe a arătat că, pe parcursul procesului de aderare, România va continua să urmărească cu maximă atenţie implementarea, de către Serbia, a angajamentelor asumate în domeniul respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor, în acord cu priorităţile incluse în cadrul de negociere", se arată în comunicat.

În contextul adoptării Concluziilor Consiliului privind revizuirea Serviciului European de Acţiune Externă, România a reiterat susţinerea pentru obiectivul dezvoltării Serviciului în scopul promovării valorilor şi intereselor UE în cooperare cu serviciile diplomatice ale statelor membre. Totodată, a pledat pentru întărirea cooperării la nivel local între Delegaţiile UE şi ambasadele statelor membre UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici