Corlăţean aşteaptă o reacţie a Parlamentului român la arborarea steagului secuiesc la Budapesta

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, sâmbătă seară, răspunzând unei întrebări legată de arborarea steagului secuiesc în Parlamentul ungar, că aşteaptă o reacţie din partea conducerii Parlamentului de la Bucureşti "în sensul unei demnităţi a poziţiei".

575 afișări
Imaginea articolului Corlăţean aşteaptă o reacţie a Parlamentului român la arborarea steagului secuiesc la Budapesta

Corlăţean aşteaptă o reacţie a Parlamentului român la arborarea steagului secuiesc la Budapesta (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Aştept şi eu o reacţie din partea conducerii Parlamentului României, nu în sensul de a fi mai încinşi la minte decât sunt cei de la Jobbik, sau cei care agită spiritele la Budapesta, dar în sensul unei demnităţi a poziţiei şi în sensul unui semnal foarte clar. Şi aici sunt de acord cu ceea ce spunea domnul Năstase", a spus Corlăţean, la Antena 3.

El a mai spus că aşteaptă întâlnirea cu omologul ungar, pe care o va avea în curând. Corlăţean a precizat că oficialul ungar este temperat şi raţional, putându-se discuta cu acesta politic şi diplomatic.

Corlăţean a subliniat că el are un dialog cu omologul ungar, inclusiv pe subiectele în legătură cu care cele două părţi au opinii diferite.

Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca "simbol al solidarităţii naţionale", informează MTI.

Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a iniţiat ceremonia de arborare a drapelului cu ocazia sesiunii plenare a deputaţilor de etnie maghiară din Bazinul Carpatic.

Vicepremierul Zsolt Semjen a declarat că folosirea simbolurilor etnice ale oricărei comunităţi constituie un drept fundamental al omului, mulţumind tuturor oraşelor ungare care au arborat steagul secuiesc.

Referindu-se la recenta dispută dintre Ungaria şi România privind arborarea drapelului secuiesc, Semjen a subliniat că Budapesta "nu a dorit amplificarea tensiunilor cu România".

Fostul premier Adrian Năstase a scris, recent, pe blog, că este nevoie de o reacţie la gestul Parlamentului Ungar. "Da, dar calmă. Gestul preşedintelui Parlamentului ungar (şi al parlamentarilor care au participat) este un gest neprietenesc. Din acest motiv, cred că ar fi nevoie de o reacţie a Parlamentului României, prin care să se constate acest gest inamical şi să se decidă îngheţarea acţiunilor parlamentare bilaterale (inclusiv ale “grupului de prietenie”) până la revenirea la situaţia de normalitate", a scris Năstase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici