Corlăţean: Decizia Ucrainei de a suspenda pregătirea Acordului de Asociere cu UE este regretabilă

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, la Digi 24, că decizia Ucrainei de a suspenda pregătirea Acordului de Asociere cu UE este "regretabilă", dar ar putea putea fi benefică pentru Republica Moldova şi Georgia.

150 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Decizia Ucrainei de a suspenda pregătirea Acordului de Asociere cu UE este regretabilă

Titus Corlăţean (Imagine: Marius Dumbrăveanu / Mediafax Foto)

"Este o decizie regretabilă, pentru că Ucraina este cel mai mare vecin al României şi avem tot interesul într-o Ucraină mai europeană, mai democratică, mai prosperă, cu care să putem avea o relaţie de cooperare mai strânsă şi în care să putem discuta şi aspecte precum cel legat de minoritatea română din Ucraina", a precizat Titus Corlăţean.

Pe de altă parte, el a menţionat că, în urma analizei realizate de Consiliul Afacerilor Externe din România, a reieşit că Ucraina a îndeplinit zece şi jumătate din cele 11 mari condiţionalităţi impuse de Uniunea Europeană. Titus Corlăţean a mai precizat că fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko, a exprimat în scris o suţinere clară pentru semnarea Acordului de Asociere la UE, la summit-ul de la Vilnius.

Ministrul Afacerilor Externe consideră că, în mod paradoxal, dacă decizia Kievului se va menţine, eforturile Uniunii Europene se vor concentra pe Republica Moldova şi Georgia. "Cred că vor fi efecte mai degrabă benefice pentru cele două ţări", a spus Corlăţean.

Şeful diplomaţiei a subliniat că România va fi primul stat membru al UE care să ratifice acordul pentru ca traseul european al Republicii Moldova să devină ireversibil indiferent de ceea ce se întâmplă în regiune.

Ucraina a suspendat pregătirea acordului de asociere cu Uniunea Europeană a cărui semnare era pe ordinea de zi a summit-ului de la Vilnius din 28-29 noiembrie, potrivit unui decret al premierului Mikola Azarov, relatează AFP.

Acest text stipulează "suspendarea procesului de pregătire a acordului de asociere între Ucraina şi UE" pentru "a asigura securitatea naţională, relansarea relaţiilor economice cu Rusia şi pregătirea pieţei interne pentru relaţii de la egal la egal cu Uniunea Europeană".

Ucraina propune, de asemenea, Moscovei şi Uniunii Europene crearea unei comisii tripartite privind comerţul şi "relansarea unui dialog activ cu Rusia şi ceilalţi membri ai Uniunii vamale", iniţiate de Moscova, care invită Ucraina să adere de mai multe luni.

La summit-ul de la Vilnius, Republica Moldova şi Georgia ar putea semna Acordul de Asociere la UE şi Acordul de Liber Schimb Economic.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici