Corlăţean i-a spus secretarului general al MAE britanic că românii nu vor invada Marea Britanie

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, l-a primit, joi, pe secretarul general al MAE britanic, Simon Fraser, căruia i-a transmis că nu există date care să justifice temerile populaţiei şi ale unor politicieni privind un număr mare de cetăţeni români ce ar putea "invada" Marea Britanie din 2014.

181 afișări
Imaginea articolului Corlăţean i-a spus secretarului general al MAE britanic că românii nu vor invada Marea Britanie

Titus Corlatean (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Un subiect important al discuţiilor dintre cei doi oficiali l-a constituit cooperarea româno-britanică în dosarul liberei circulaţii a forţei de muncă la nivel UE, în perspectiva deschiderii pieţei britanice a muncii pentru cetăţenii români începând cu 1 ianuarie 2014.

În acest context, ministrul Titus Corlăţean a reiterat "contribuţia pozitivă" a cetăţenilor români din Regatul Unit la dezvoltarea economiei britanice, potrivit unui comunicat MAE remis agenţiei MEDIAFAX.

De asemenea, şeful diplomaţiei a dezavuat "cu fermitate poziţiile cu tentă xenofobă, extremistă şi rasistă, exprimate de anumiţi politicieni din state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Marea Britanie, referitoare la presupusele efecte negative ale ridicării restricţiilor de muncă pentru cetăţenii români asupra pieţelor muncii şi serviciilor sociale din ţările gazdă", precizează sursa citată. În acest sens, Corlăţean a precizat că nu există date care să justifice "temerile" populaţiei şi ale unor politicieni din Marea Britanie privind un număr mare de cetăţeni români ce ar putea "invada" piaţa muncii după 1 ianuarie 2014, când se vor ridica restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.

Studii efectuate de instituţii de prestigiu din Marea Britanie, precum şi cele mai recente date ale Oficiului de Statistică britanic indică "exact contrariul: nu este preconizat un număr mare de cetăţeni români care să sosească în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014", i-a transmis Titus Corlăţean secretarului general al MAE britanic, Simon Fraser. În plus, aceste studii subliniază "contribuţia netă pozitivă" la bugetul public britanic a cetăţenilor din alte state membre ale UE, inclusiv din România.

Pe agenda discuţiilor dintre cei doi oficiali s-au mai aflat teme precum securitatea energetică, summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, politica de extindere a UE şi cooperarea în Siria.

În ceea ce priveşte securitatea energetică, Titus Corlăţean şi Simon Fraser au subliniat existenţa unor oportunităţi importante de cooperare în domeniul energiei, în special datorită faptului că cele două state au "un mix energetic similar" şi susţin obiective similare la nivel european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici