Corpul de control al premierului se transformă în Inspecţia Generală a Guvernului

Guvernul transformă Corpul de control în Inspecţia Generală a Guvernului, susţinând că legislaţia actuală nu prevede modalităţile concrete în care această activitate trebuie să se desfăşoare şi nici instrumentele care să asigure punerea în aplicare a măsurilor care rezultă în urma verificărilor.

518 afișări
Imaginea articolului Corpul de control al premierului se transformă în Inspecţia Generală a Guvernului

Proiect: Corpul de control al premierului se transformă în Inspecţia Generală a Guvernului (Imagine Octav Ganea / Mediafax Foto)

''În cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi în subordinea directă a prim-ministrului se înfiinţează Inspecţia Generală a Guvernului, structură fără personalitate juridică, prin reorganizarea Corpului de Control al Primului-Ministru'', se arată într-un proiect de OUG supus dezbaterii publice.

Potrivit notei de fundamentare, în conformitate cu art. 102 din Constituţia României, republicată, Guvernul îndeplineşte un rol esenţial, de conducere generală a administraţiei publice, atribut ce implică şi controlul activităţii acesteia.

''Legislaţia actuală nu prevede modalităţile concrete în care această activitate trebuie să se desfăşoare şi nici instrumentele care să asigure punerea în aplicare a concluziilor şi măsurilor care rezultă în urma verificărilor. Se impune adoptarea imediată a unei soluţii juridice care să stabilească exact cadrul legal şi competenţele structurii care verifică funcţionarea administraţiei publice din aparatul de lucru şi din subordinea Guvernului şi a ministerelor, precum şi a companiilor care se află sub controlul Guvernului'', se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG, supus dezbaterii publice.

Astfel, Inspecţia Generală a Guvernului va verifica activitatea următoarelor entităţi: structurile din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, autorităţile şi instituţiile publice din subordinea Guvernului, ministerele, autorităţile şi instituţiile publice din subordinea ministerelor, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale din subordinea ministerelor şi serviciile publice deconcentrate ale acestora; regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale, societăţile la care statul deţine, direct sau indirect, controlul, astfel cum este definit acesta de prevederile legale în vigoare; autorităţilor administraţiei publice locale, prin intermediul Instituţiei Prefectului şi în baza atribuţiilor care revin acesteia potrivit Legii nr.340/2004 privind Prefectul şi Instituţia Prefectului.

Totodată, la nivelul fiecărui minister şi autorităţi publice din subordinea Guvernului, prin reorganizarea actualelor structuri de control, vor fi înfiinţate structuri de inspecţie, pe formatul şi în cadrul care va fi aprobat prin hotărârea de guvern în termen de 60 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

''Se impune adoptarea unor măsuri concrete cu privire la exercitarea funcţiei de inspecţie generală la nivel guvernamental, care are rol esenţial în identificarea cu operativitate a disfuncţionalităţilor din administraţia publică centrală, propunerea măsurilor adecvate de remediere, în vederea asigurării standardelor de eficienţă, eficacitate, transparenţă şi administrare optimă, cât şi pentru realizarea unor diagnoze corecte în ce priveşte funcţionarea administraţiei publice din România sub conducerea Guvernului României. În considerarea faptului că toate aceste elemente vizează interesul public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare'', se mai arată în documentul Guvernului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici