Cristian Pârvulescu: „Campania partidelor politice va deveni din ce în ce mai populistă şi tentată de naţionalism”

  • Partidele din coaliţia de guvernare îşi pierd susţinerea, potrivit ultimului sondaj INSCOP.
  • PSD scade la 28,7%, iar PNL la 18%. AUR a câştigat 6 procente în ultimii doi ani ajungând al doilea partid preferat de repondenţi, cu 20%.
  • Cristian Pârvulescu, conferenţiar universitar doctor şi analist politic, îţi spune care sunt factorii cheie, momentele guvernării, care au contribuit la scăderea popularităţii PNL şi PSD, şi creşterea AUR în sondaje.
159 afișări

Partidele din coaliţia de guvernare îşi pierd susţinerea, potrivit ultimului sondaj INSCOP. PSD scade la 28,7%, iar PNL la 18%. AUR a câştigat 6 procente în ultimii doi ani ajungând al doilea partid preferat de repondenţi, cu 20%. Iar USR stagnează, înregistrând un procent de 12,7%, informează Aleph News.

Cristian Pârvulescu, conferenţiar universitar doctor şi analist politic, îţi spune care sunt factorii cheie, momentele guvernării, care au contribuit la scăderea popularităţii PNL şi PSD, şi creşterea AUR în sondaje.

,,În primul rând, aşa cum a explicat şi domnul Remus Ştefureac, cel care conduce Institutul INSCOP, care a prezentat această cercetare, este erodarea la guvernare, dar nu este vorba de un sondaj de opinie. Este vorba despre o cercetare care a fost publicată pe Facebook şi preluată de ziare, în care este explicată evoluţia celor 4 partide principale din România în ultimii 2 ani (iunie 2021 – iunie 2023). Şi dacă ne vom uita, vom vedea că nu este vorba de o creştere şi o scădere liniară, ci că este vorba despre creşteri şi scăderi în funcţie de momente.

De exemplu, în iunie 2021, PSD avea 30%, dar în momentul în care a ajuns la guvernare, în noiembrie, avea 36 aproape 37%.

Deci, în realitate, din momentul în care PSD şi PNL sunt la guvernare, PSD a scăzut cu 9 procente, iar PNL, surpriză, avea 17 procente în noiembrie 2021 şi acum are 18. De fapt, a crescut, dar între timp, după un an şi jumătate care a trecut, o să vedem că cele 2 partide au avut creşteri şi scăderi. AUR, de asemenea, AUR a avut cea mai mare susţinere a electoratului în februarie 2022, când era la 23%, după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, a scăzut la 16%, apoi, profitând de frustrări pentru că a fost permanent în opoziţie, a crescut din nou, a scăzut, iar acum este la 21%.

Pe de altă parte, cele 2 partide care se află la guvernare au aproape 50% din intenţia de vot, dar probabil, în condiţii de alegeri normale, pot depăşi 50%, aşa cum s-a întâmplat şi în trecut.

USR-ul, pe de altă parte, a fost în toată această perioadă constant, rămânând undeva în jur de 13% cu variaţii în marja de eroare în toţi aceşti 2 ani, deci şi mai e ceva interesant dacă veţi privi cu atenţie această evoluţie. Sunt 17 sondaje care sunt prezentate în succesiune, veţi vedea că PNL şi AUR sunt întotdeauna în opoziţie. Altfel spus, când PNL creşte, AUR scade şi când AUR creşte, PNL scade ceea ce înseamnă că cele 2 partide s-ar putea să aibă un electorat comun care se schimbă în funcţie de diferitele probleme care apar.”

Care sunt consecinţele pe termen lung ale scăderii în sondaje pentru partidele tradiţionale ca PNL şi PSD, şi creşterii pentru partide de opoziţie, extremiste?

,,În primul rând, asta va complica foarte mult campania de anul viitor, 2024 este un an electoral, cum nu am mai avut România niciodată. Pentru că vom avea şi alegeri europene înainte de 2004, aveam doar alegeri locale, parlamentare şi prezidenţiale, deci avem 4 rânduri de alegeri şi foarte probabil 5 scrutine până la sfârşitul anului, iar primele alegeri vor fi în iunie anul viitor, alegerile pentru Parlamentul European.

Prezenţa, de obicei, este mică la vot pentru aceste alegeri, deci un partid care are un electorat frustrat şi decis poate să creeze surprize. Se întâmplă peste tot în Europa, nu se va întâmpla doar în România, deci mă aştept ca AUR să obţină un scor bun, dacă nimic nu se schimbă în ceea ce priveşte războiul din Ucraina.

Vom vedea că anul viitor campania partidelor politice, a tuturor, cred că chiar şi a USR-ului, nu numai a PSD şi a PNL, va deveni din ce în ce mai populiste şi tentată de naţionalism. Pentru că AUR va seta de fapt condiţiile campaniei. ”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici