Cristian Petrescu: Auditul în MDRT, "parte din arsenalul de petarde mediatice" USL pentru referendum

Fostul ministru al Dezvoltării Cristian Petrescu susţine, într-un comunicat de presă, că auditul actualului ministru, Eduard Hellvig, "face parte din arsenalul de petarde mediatice lansat de USL pentru finalul de campanie pentru referendum", răspunzând punctual unor acuze din raport.

334 afișări
Imaginea articolului Cristian Petrescu: Auditul în MDRT, "parte din arsenalul de petarde mediatice" USL pentru referendum

Cristian Petrescu: Auditul în MDRT, "parte din arsenalul de petarde mediatice" USL pentru referendum (Imagine: Catalin Abagiu / MediafaxFoto)

"Aşa-zisul audit al ministrului Hellvig face parte din arsenalul de petarde mediatice lansat de USL pentru finalul de campanie pentru referendum. Ministrul Dezvoltării s-a conformat solicitării oficiale şi publice a premierului Victor Ponta lansată săptămâna trecută prin care îi ameninţa pe miniştrii săi cu demiterea dacă nu ies la atac împotriva predecesorilor lor. Ce ascunde fumigena lansată astăzi de ministrul Hellvig? Plagiatul lui Ponta, căderea dramatică a leului şi criticile fără precedent ale Uniunii Europene la adresa democraţiei din România", se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

Referitor la acuzele lui Hellvig privind sălile de sport scumpe şi inutile construite în mandatele Elenei Udrea şi Cristian Petrescu, acesta din urmă a arătat că iniţiatorul programului de construcţie a sălilor de sport este Adrian Năstase, iar continuatorul său Călin Popescu Tăriceanu.

"Cei doi au realizat peste o mie de săli de sport la costuri extrem de ridicate, peste un milion de euro fiecare. Noi am găsit săli de sport în care ploua şi erau deja de neutilizat. PDL a oprit nebunia sălilor de sport, a introdus standarde clare de cost şi de construcţie. Nicio sală de sport nu a costat mai mult de 600 de mii de euro şi nicio sală de sport nu a mai fost construită în comunităţi mai mici de 5.000 de persoane. Astfel, numărul de săli de sport construite a scăzut dramatic, ajungând la câteva zeci în ultimii patru ani", a declarat fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, adăugând că sala de sport de la Rieni deserveşte o localitate de peste 3.000 de persoane unde funcţionează o platformă industrială foarte mare.

În privinţa serviciilor de asistenţă juridică invocate de Eduard Hellvig, Cristian Petrescu a precizat că acestea au fost încheiate pe 8 decembrie 2008, către sfârşitul mandatului de ministru al Mediului îndeplinit de Laszlo Borbely (5 aprilie 2007 - 5 aprilie 2012).

"Iar contractul avea o durată fixă de 4 ani. Drept urmare, acesta nu a expirat încă, iar toţi miniştrii care i-au urmat în funcţie lui Borbely au fost obligaţi să lucreze cu această firmă de consultanţă juridică", a explicat Petrescu.

Referitor la PNDI, fostul ministru a declarat că "acesta este cel mai mare program de dezvoltare a infrastructurii din România creat pentru a răspunde lipsei de fonduri pentru investiţii".

"Toate proiectele de infrastructură derulate prin PNDI se fac, în prezent pe banii constructorilor. Iar ministrul Hellvig a continuat să semneze contracte pe PNDI. Unul dintre aceste contracte este semnat cu compania TelDrum, firma apropiată lui Liviu Dragnea, secretarul general al PSD", a detaliat Cristian Petrescu.

El a adăugat că, dacă ministrul Hellvig avea vreo dovadă că s-a făcut vreun contract ilegal, ar fi sesizat organele abilitate ale statului.

"Noi putem să vă dăm asigurări că niciun contract încheiat de Ministerul Dezvoltării nu a fost încheiat ilegal. Iar tot ce s-a spus astăzi nu este altceva decât o petardă. Dacă ne uităm pe site-ul ministerului, de când este condus de domnul Hellvig nu a mai fost postată nici o plată efectuată din bani publici. Asta nu poate decât să ne ducă cu gândul că ministrul USL are ceva de ascuns", mai scrie Cristian Petrescu.

Fostul ministru al Dezvoltării a precizat că, în mandatul ministrului Eduard Hellvig din ultimele două luni, au fost blocate toate proiectele ministerului, deci crearea de locuri de muncă. În al doilea rând, spune Petrescu, guvernul USL a mărit schema de angajaţi la MDRT, ministerul având acum un secretar de stat în plus "cu tot cu aparatul aferent de personal".

Comunicatul se încheie cu observaţia că Eduard Hellvig a mai reuşit să piardă ce câştigaseră miniştrii ce i-au precedat în funcţie - organizarea în România, în ianuarie 2012, a festivalului olimpic al tineretului european pentru care se făcuseră eforturi uriaşe, România pierzând, astfel, încasări importante.

Concluzia raportului de audit în MDRT, pentru perioada 2009-2012, în ceea ce priveşte Compania Naţională de Investiţii (CNI) şi PNDI este că a avut loc un "jaf cu banul public", a declarat luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig.

"Avem de-a face cu un dispreţ pentru banul public, dar şi pentru cetăţean", a spus Hellvig.

Planurile de achiziţii ale MDRT pentru perioada 2009-2012 au inclus cumpărarea de capace de toaletă în valoare de 15.000 de euro, potrivit rezultatelor unui audit efectuat în instituţie, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, care, însă, nu a făcut public numărul capacelor de toaletă.

În urma auditului, s-a constatat că managementul programelor derulate cu fonduri de la bugetul de stat nu a fost performant, iar sistemele de control intern privind selectarea proiectelor de finanţat, achiziţiile publice şi urmărirea implementării contractelor nu au fost funcţionale. Potrivit lui Hellvig, nu a existat o monitorizare a proiectelor şi nici o reacţie promptă de sancţionare a firmelor care nu şi-au respectat obligaţiile. Astfel, MDRT nu a început procedurile legale pentru recuperarea banilor de a firmele care nu şi-au îndeplinit contractele.

Actualul ministru a spus că acordarea banilor pe proiecte s-a făcut "aiurea", ajungându-se la aberaţii de investiţii precum drumuri care leagă "nimic de nimic", săli de sport în localităţi în care numărul locuitorilor şi vârsta acestora nu justifică asemenea investiţii, care nu sunt racordate la reţeaua de apă şi canalizare şi la electricitate, şi care sunt folosite cel mult pentru nunţi şi botezuri.

În urma auditului la CNI, s-a constatat că nu a existat o strategie corespunzătoare, iar sumele solicitate de companie pentru derularea investiţiilor au fost mult mai mari decât alocările bugetare anuale. Unii dintre constructorii cu care CNI avea încheiate contracte de lucrări au intrat în insolvenţă. Totodată, s-au făcut decontări pentru contracte încheiate cu CNI în anul 2009, pentru obiective de investiţii prin programul "bazine de înot", la care stadiul de execuţie al contractului în luna mai 2012 era 0. În ceea ce priveşte PNDI, auditul a arătat că nu au existat criterii relevante pentru evaluarea, prioritizarea şi selectarea proiectelor. Licitarea pe pachete foarte mari, coroborată cu condiţiile finanţării, a condus la limitarea concurenţei. În urma auditului, ministrul a dispus adoptarea de măsuri pentru contractele de executare de lucrări. Astfel, vor fi stabilite responsabilităţi individuale pentru persoanele care se fac vinovate de prejudicii, vor fi recuperate prejudiciile rezultate din avansurile acordate şi, unde nu s-au executat lucrări, cu aplicare de penalităţi.

Actualul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului a arătat că pentru anumite contracte valoarea investiţiilor a crescut substanţial, de multe ori cu aproape 50%. De exemplu, la Sala Polivalentă de 4.000 de locuri din Piatra Neamţ, constructorul are întârzieri de 282 de zile în realizarea obiectivului, iar valoarea contractului a crescut cu aproape 45%. Totodată, valoarea unui contract atribuit SC Consim, pentru intervenţii de primă urgenţă, a crescut cu 41%.

Eduard Hellvig a mai spus că s-a construit o sală de sport în comuna Rieni, în valoare de 2,5 milioane de lei, la 571 de locuitori. În comuna Jorăşti, judeţul Galaţi, unde numărul locuitorilor este mai mic de 2.200, s-a construit o sală de sport care a costat peste 650.000 de euro. În plus, comuna Vârgiş din Covasna are doar 1.900 de locuitori, dar are apropare pentru sală de sport în valoare de peste 2,5 milioane de lei.

Potrivit lui Hellvig, corpul de control a constatat că că la nivelul conducerii CNI, într-o anumită perioadă de timp, nu s-au făcut demersuri pentru recuperarea unor sume de la firmele care nu şi-au îndeplinit contractele şi nu s-a încercat penalizarea acestora.

"Cineva va trebui să răspundă pentru asta, şi probabil că penal", a mai spus ministrul, care a adăugat că informaţiile rezultate în urma auditului vor fi transmise DNA, Parchetului şi Ministerului de Interne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici