Cristian Preda vrea vot de la 16 ani şi limitarea funcţiei prezidenţiale la un singur mandat

Europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine, pe blog, că partidul trebuie să avanseze propuneri îndrăzneţe legate de modificarea Constituţiei, el precizând că, personal, are în vedere introducerea votului de la 16 ani şi limitarea funcţiei prezidenţiale la un singur mandat.

593 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda vrea vot de la 16 ani şi limitarea funcţiei prezidenţiale la un singur mandat

Cristian Preda (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Preda spune că USL doreşte să facă dezbaterea constituţională.şi o va face.

"Deocamdată, PDL a reacţionat modest: a numit în comisia parlamentară mai mulţi reprezentanţi cvasi-necunoscuţi şi a propus public un singur proiect, şi anume cel care decurge din referendumul din toamna lui 2009. Ar fi trebuit, cred eu, angajaţi în comisia de revizuire deputaţi şi senatori cu notorietate, ar fi fost, de asemenea, util să fie reluate toate punctele din Raportul Stanomir, şi revăzute opţiunile asumate de guvernul Boc. Ar fi fost binevenită şi o întâlnire cu experţi constituţionali, inclusiv cu cei care au participat la elaborarea textului din 1991 sau a revizuirii din 2003. Consultarea unor constituţionalişti din afara României ar putea aduce cu siguranţă un plus definirii poziţiei îmbrăţişate", susţine Preda.

Potrivit acestuia, trebuie avansate propuneri îndrăzneţe, care să arate că PDL înţelege ce se petrece în lumea politică de astăzi şi că pune la încercare majoritatea.

"În ceea ce mă priveşte, am avansat cu câtva timp în urmă două propuneri, care ar merita să fie introduse în dezbatere, fie şi pentru a lua pulsul societăţii politice. Am în vedere ideea introducerii votului de la 16 ani (mai întâi în alegerile locale şi euro-parlamentare, apoi la cele generale şi prezidenţiale), ca şi ideea de a limita la un singur mandat funcţia prezidenţială. Dacă prima propunere corespunde unei nevoi de a ne sincroniza cu evoluţia din plan european, a doua idee ar fi justificată de criticile aduse preşedinţilor post-decembrişti, cum că ar abuza de putere tocmai pentru a se realege", spune Preda.

El adaugă că ar fi nevoie, de altfel, ca PDL nu doar să reacţioneze la agenda fixată de USL, ci să propună subiecte care interesează societatea şi soluţii pe care cetăţenii le aşteaptă de la politicieni.

"De pildă, mi s-ar părea nimerit să abordăm subiecte sensibile precum: creditele pentru studii, reducerea mortalităţii cauzate de accidentele rutiere ori costul transportului public. Nu mai dau alte exemple: sunt zeci şi sute, ignorate de dezbaterea politică, deşi interesează în cel mai înalt grad societatea. Toate ar trebui pregătite de discuţii informate, pentru a căuta nuanţe sau accente, astfel încât să nu ne scape ceva relevant.
În fine, n-ar fi rău dacă am merge pe calea de-tabloidizării comunicării. Pe scurt: e nevoie de rigoare şi seriozitate", încheie eurodeputatul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici