Cristian Vlădescu, avizat negativ de Comisiile parlamentare de sănătate

Cristian Vlădescu, propus pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, a primit aviz negativ, joi, din partea parlamentarilor din Comisiile pentru sănătate, fiind înregistrate 15 voturi "împotrivă" şi 11 favorabile.

27 afișări
Imaginea articolului Cristian Vlădescu, avizat negativ de Comisiile parlamentare de sănătate

Cristian Vlădescu, avizat negativ de Comisiile parlamentare de sănătate (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Audierea lui Vlădescu în Comisiile pentru sănătate a durat aproape o oră şi jumătate.

Candidatul pentru postul de ministru al Sănătăţii s-a pronunţat, în faţa Comisiilor reunite pentru sănătate, pentru încurajarea asigurărilor private de sănătate prin acordarea de facilităţi fiscale şi pentru participarea unui reprezentant al ministerului la şedinţele consiliului judeţean pentru a da coerenţă politicii naţionale în domeniul sănătăţii.

În cadrul audierii sale, Vlădescu a precizat că măsurile pe care le prezintă în faţa comisiilor parlamentare continuă, în fapt, programul de guvernare anterior pus în practică de ministrul Ion Bazac, fapt remarcat şi de preşedintele Comisiei pentru sănătate a Camerei Deputaţilor, Rodica Nassar, care i-a spus candidatului că a lucrat personal la programul de guvernare anterior.

Cristian Vlădescu a menţionat că, în România, nivelul de cotizare pentru sistemul de sănătate atât în cazul angajatului, cât şi a angajatorului este unul redus faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, în timp ce România are una dintre cele mai mari contribuţii directe private din Europa.

El a spus că trebuie sporită creşterea bazei de finanţare prin includerea în sistem a cât mai multor persoane şi trebuie, în acelaşi timp, să se realizeze o mobilizare mai bună a banilor existenţi în sistem.

Cristian Vlădescu a criticat alocarea "discutabilă" a resurselor, fără să se ţină seama de nevoi, el susţinând necesitatea stabilirii unor criterii transparente pentru alocarea de resurse.

Un alt obiectiv declarat de candidat a fost acela al creşterii eficienţei utilizării resurselor, în special în ceea ce priveşte asistenţa spitalicească, în special prin alocarea de fonduri către spitale pe baze de eficienţă şi utilizarea de ghiduri şi protocoale terapeutice.

În ceea ce priveşte organizarea sistemului de sănătate, candidatul la fucţia de ministru al Sănătăţii a susţinut descentralizarea "acolo unde este posibil", inclusiv la nivelul spitalelor.

Un alt obiectiv menţionat a fost finalizarea informatizării sistemului de sănătate, care poate duce la decizii mai rapide în special în ceea ce priveşte alocarea mai eficientă a resurselor.

Vlădescu a mai propus reorganizarea spitalelor în funcţie de tipul de intervenţii pe care sunt pregătite să le facă - pentru boli acute, boli cronice, pentru vârstnici şi spitale pentru cazuri sociale. El a precizat că din cele peste 465 de spitale, primele 115 spitale consumă 80 la sută din buget.

Candidatul s-a pronunţat pentru descurajarea spitalizării continue care este costisitoare şi prezintă riscuri pentru persoanele internate.

În privinţa asistenţei medicale primare, Vlădescu a spus că este necesară constituirea unor echipe pluridisciplinare, din care să facă parte în afară de medicul de familie şi asistentul medical şi asistenţi sociali, precum şi creşterea finanţării în funcţie de serviciile oferite şi nu în funcţie de numărul de pacienţi.

El a mai afirmat că România are cel mai mic procent de personal medical raportat la numărul de locuitori din Uniunea Europeană. Soluţiile menţionate de candidat pentru remedierea acestei situaţii au fost creşterea vârstei de pensionare şi a numărului de absolvenţi, atragerea de personal medical din alte zone geografice şi creşterea statutului socio-economic al personalului medical.

În cadrul audierilor, Cristian Vlădescu a fost acuzat de preşedintele Comisiei pentru sănătate a Camerei Deputaţilor, Rodica Nassar, că, în perioada în care a fost preşedinte al Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate, nu ar fi realizat licitaţii pentru programele naţionale de sănătate, fapt care ar fi prejudiciat sistemul naţional de sănătate cu 40 de milioane de euro.

O altă acuzaţie venită din partea deputatului social-democrat a fost aceea că Vlădescu nu a organizat sistemul de eliberare a cardului european, ea subliniind că nu este obligatoriu ca o persoană care este un bun teoretician să fie şi un bun manager. Nassar a mai susţinut că Vlădescu a fost demis în 2007 pentru management defectuos.

Candidatul a fost criticat de deputatul PSD Sonia Drăghici şi pentru motto-ul acestuia din programul de guvernare - "Când ştii unde vrei să ajungi, toate drumurile te vor duce acolo" - aceasta afirmând că personal nu îi place acest motto.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici