CRIZA IMIGRANŢILOR - Creţu: Nu este nicio legătură între situaţia privind migraţia şi alocările de fonduri ale UE

Comisarul european Corina Creţu precizează, într-o declaraţie remisă duminică agenţiei MEDIAFAX, că "nu există nicio legătură între situaţia actuală privind migraţia şi azilul politic" şi alocările bugetare al UE.

486 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR - Creţu: Nu este nicio legătură între situaţia privind migraţia şi alocările de fonduri ale UE

CRIZA IMIGRANŢILOR - Creţu: Nu este nicio legătură între situaţia privind migraţia şi alocările de fonduri ale UE (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

"În calitate de Comisar European pentru Politica Regională, precizez că în Acordurile de Cooperare şi Programele Operaţionale pentru actuala perioadă de programare (2014 - 2020) nu există prevederi referitoare la penalizarea sau restricţionarea accesului statelor membre la Fondurile Structurale Europene şi la Fondurile de Investiţii în situaţia în care un stat membru respinge cota propusă de CE privind primirea migranţilor",se mai spune în declaraţia lui Creţu.

Comisarul european afirmă că Politica de Coeziune " va continua să joace un rol important în chestiunea migraţiei, axându-se pe integrarea socială a migranţilor legali" şi că "în perioada de programare 2014-2020, peste 20 de miliarde de Euro din Fondul European de Dezvoltare Regională alocate tuturor statelor membre sunt destinate măsurilor care vor genera creştere economică şi dezvoltare şi care vor susţine implicit integrarea socială, inclusiv a migranţilor legali".

Creţu afirmă, citându-l pe preşedintele CE, că la nivelul Comisiei Europene se "analizează în prezent posibilitatea ca fondurile destinate Politicii de Coeziune să aibă o contribuţie mai mare pe viitor în abordarea problemei migraţiei, iar această contribuţie este posibilă în special în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră şi a strategiilor macro-regionale".

Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a criticat vehement ţările est-europene care se opun cotelor privind distribuirea imigranţilor propuse de Comisia Europeană, cerând penalizarea acestora prin reducerea accesului la fonduri structurale europene.

"Oponenţii sistemului cotelor privind imigranţii nu ar trebui să fie prea siguri de această poziţie", a avertizat cancelarul austriac.

Oricine se sustrage responsabilităţilor trebuie să fie penalizat financiar, "spre exemplu prin reducerea accesului la fonduri structurale de care beneficiază în principal statele est-europene membre UE", a spus Faymann într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi că mandatul României va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiaţi, adăugând că nu este oportun şi nu este o soluţie să fie stablite astfel de cote şi că este nemulţumit de anunţul Comisiei Europene. "Referitor la cotele care au fost prezentate ieri (miercuri - n.r.) de preşedintele Comisiei Europene, vreau să fac doar câteva remarci. Nu este încă cazul să fac o declaraţie exhaustivă în legătură cu acest subiect, dar pot să vă spun că am luate act cu oarece nemulţumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European", a declarat Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici