Curtea Constituţională a primit sesizarea în cazul Norica Nicolai

Curtea Constituţională a primit, joi seara, sesizarea Guvernului referitoare la soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională, dintre preşedintele României şi primul ministru, fiind, în mai puţin de un an, a doua cerere a Executivului cu acest subiect.

1 afișare
Imaginea articolului Curtea Constituţională a primit sesizarea în cazul Norica Nicolai

Curtea Constituţională a primit sesizarea în cazul Norica Nicolai

Potrivit articolului 35 din Legea de organizare a Curţii Constituţionale, primind cererea, preşedintele Curţii o va comunica părţilor aflate în conflict, solicitându-le să îşi exprime, în scris, în termenul stabilit, punctul de vedere asupra conţinutului conflictului şi a eventualelor căi de soluţionare a acestuia, şi va desemna judecătorul-raportor.

Alineatul 2 al aceluiaşi articol arată că la data primirii ultimului punct de vedere, dar nu mai târziu de 20 de zile de la primirea cererii, preşedintele Curţii Constituţionale stabileşte termenul pentru şedinţa de judecată şi citează părţile implicate în conflict.

Dezbaterea va avea loc la data stabilită de preşedintele Curţii Constituţionale chiar dacă vreuna dintre autorităţile publice implicate nu respectă termenul stabilit pentru prezentarea punctului de vedere.

Dezbaterea are loc pe baza raportului prezentat de judecătorul-raportor, a cererii de sesizare, a punctelor de vedere prezentate, a probelor administrate şi a susţinerilor părţilor.

Guvernul a sesizat, joi, Curtea Constituţională pentru refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a accepta nominalizarea Noricăi Nicolai ca ministru al Justiţiei, printr-o scrisoare transmisă de către premierul Tăriceanu în care se solicite Curţii să constate că acest refuz este neconstituţional."Primul-Ministru Călin Popescu-Tăriceanu a transmis astăzi (joi - n.r.) preşedintelui Curţii Constituţionale o sesizare prin care se solicită Curţii să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională, în sensul art.146, lit.e din Constituţie, între Guvernul României şi Preşedintele României, cauzat de refuzul Preşedintelui de a da curs propunerii înaintate de Primul-ministru cu privire la numirea în funcţia de ministru al justiţiei a doamnei Norica Nicolai.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici