„Dacă strigi în autobuz ‘ăla e hoţul’ şi ‘ăla e parlamentarul’, lumea l-ar înjura pe parlamentar”. Revolta deputatului cu 5 mandate - Articol Gândul

Cu mai bine de două decenii în Parlament şi cu intenţia să candideze din nou pentru un loc în Legislativ, senatorii şi deputaţii care n-au ratat până acum aproape niciun scrutin parlamentar de după Revoluţie îşi fac ultimele calcule pentru a găsi cea mai bună modalitate prin care să reuşească să ajungă pe listele de partid la alegerile din toamnă.

2376 afișări
Imaginea articolului „Dacă strigi în autobuz ‘ăla e hoţul’ şi ‘ăla e parlamentarul’, lumea l-ar înjura pe parlamentar”. Revolta deputatului cu 5 mandate - Articol Gândul

„Dacă strigi în autobuz ‘ăla e hoţul’ şi ‘ăla e parlamentarul’, lumea l-ar înjura pe parlamentar”. Revolta deputatului cu 5 mandate - Articol Gândul (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

„Voi încerca să candidez la parlamentare”, spune deputatul UDMR Márton Árpád, unul dintre cei mai longevivi parlamentari, cu şapte mandate la activ, sigur mai degrabă de dorinţa sa de a ajunge iar la Cameră şi mai puţin de locul pe care îl are pe listele Uniunii Maghiare.

„La noi e democraţie (...) Deci eu voi candida pentru a fi candidat”, a explicat acesta pentru Gândul, care aşteaptă şedinţa de partid în cadrul căreia va fi selectat cine intră pe lista scurtă pentru judeţul Covasna. După mai mult de două decenii în Parlament, însă, unii spun că vremea lor a trecut.

„Nu mă interesează alegerile parlamentare, nu vreau să mai candidez, mi-a ajuns, îi las pe alţii mai tineri decât mine să facă ei treabă”, a declarat şi liberalul Ioan Oltean, care spune că a lăsat-o mai moale cu politica, deşi la începutul lunii a fost validat în componenţa noului Birou Politic Judeţean al organizaţiei Bistriţa-Năsăud, la doar câteva zile după ce a fost trimis în judecată în dosarul ANRP pentru complicitate la abuz în serviciu.

Pe scurt, cursa pentru intrarea pe listele de partid s-ar putea reduce la o vorbă din fostul PDL, pe care şi-o aminteşte clar liberalul Mircea Man: „Omul înseamnă voturi. Aduni voturi, eşti valabil. Nu aduci voturi, nu exişti”. Ales deja de cinci ori, deputatul PNL are şi un of: „Dacă între între un hoţ şi un parlamentar într-un autobuz în Bucureşti ai intra şi ai striga ‘ăla e hoţul’ şi ‘ăla e parlamentarul’, lumea l-ar înjura pe parlamentar, ceea ce nu e firesc într-o democraţie”.

Cei care deţin recordul în materie de mandate în Parlament sunt senatorul Bogdan Nicolae Niculescu-Duvăz (PSD) şi deputatul Márton Árpád (UDMR). Aceştia au fost aleşi în Legislativ începând cu anul 1990, adică se află la al şaptelea mandat, ceea ce înseamnă că nu au ratat niciodată alegerile parlamentare.

Pe locul doi, cu câte şase mandate la activ, se află, printre alţiii, Ioan Oltean (PNL, Bistriţa Năsăud) şi László Borbély (UDMR, Mureş), ambii hotărâţi, însă, să lase locul lor în politică celor mai tineri.

De cinci ori a fost ales până acum şi liberalul Mircea Man, care ar mai candida o dată, însă aşteaptă decizia partidului, a colegilor.

Mircea Man (PNL): „La 26 de ani n-am ştiut cum am ajuns parlamentar, am fost efectiv trimis. (...) Mi-am dat demisia”

Citeşte continuarea pe Gândul

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici