Dacian Cioloş le cere liderilor coaliţiei un plan concret de negociere pe subiectul Schengen

Europarlamentarul Reper, Dacian Cioloş le cere liderilor coaliţiei un plan clar de negociere şi o echipă coordonată pe subiectul Schengen.

274 afișări
Imaginea articolului Dacian Cioloş le cere liderilor coaliţiei un plan concret de negociere pe subiectul Schengen

„După alegerile care au loc azi (duminică - n.r.) în landul Austria Inferioară, unul dintre motivele pentru care cancelarul Karl Nehammer a fost inflexibil total pe subiectul Schengen, mă aştept ca Guvernul României să aibă de mâine un plan ofensiv diplomatic clar pentru a repune subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen pe agenda UE. Doar că, din informaţiile publice pe care le avem, acest plan ori nu există, ori există, dar este ţinut atât de secret încât nici cei care ar trebui să îl pună în practică nu îl cunosc. Ce aştept de la Guvern pentru acest obiectiv naţional sunt următoarele: un plan de negocieri, o echipă de negocieri consolidată cu instituţii, dar şi persoane care au competenţe pe aceste domenii şi o presiune politică constantă pe Austria şi Olanda pentru a se aşeza la masa negocierilor”, a spus Cioloş.

Potrivit lui Cioloş, din acest plan ar trebui să facă parte şi Bulgaria, care, deşi urmează să organizeze alegeri, are un guvern în funcţie cu un premier care a dovedit că poate negocia eficient chiar dacă este învestit cu puteri limitate.

„Din experienţa ridicării vizelor canadiene pentru cetăţenii români pe care am reuşit-o în 2016, ştiu că o coordonare cu Bulgaria ajută, chiar dacă şi atunci vecinii aveau alegeri şi o agendă proprie. O sesizare a Austriei la CJUE pe care să o facă România poate pune presiune suplimentară, dar, din punctul meu de vedere, în cazul în care se recurge la asta, trebuie să fie doar o parte a planului de negociere, nu elementul central. Decizia în consiliu rămâne una politică, iar analiza şi o eventuală rezoluţie bună pentru noi de la CJUE pe o astfel de sesizare ar putea dura chiar câţiva ani. Însă deocamdată nu văd o coordonare eficientă a miniştrilor români pe acest subiect şi nu înţeleg ce face statul român pentru unul dintre cele mai importante obiective de ţară din ultimii ani. Sper doar că nu stăm şi aşteptăm să ne rezolve alţii problema - sau să se rezolve de la sine, ca o consecinţă a unor discuţii pe politica de azil şi migraţie, pentru că pierdem pe zi ce trece un moment bun şi orice nou eşec va alimenta în societate neîncredere atât în politica românească, cât şi în UE", mai spune Dacian Cioloş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici