Dăncilă: INS îi contrazile pe „unii politicieni. Preţurile din luna noiembrie au fost mai micii faţă de cele din octombrie

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că datele Institutului Naţional de Statistică (INS) îi contrazile pe „unii politicieni” arătând că preţurile din luna noiembrie au fost mai mici faţă de cele din octombrie, astfel că inflaţia a scăzut.

85 afișări
Imaginea articolului Dăncilă: INS îi contrazile pe „unii politicieni. Preţurile din luna noiembrie au fost mai micii faţă de cele din octombrie

Dăncilă: INS îi contrazile pe „unii politicieni. Preţurile din luna noiembrie au fost mai micii faţă de cele din octombrie

„Pentru că unii analişti şi oameni politici susţin că inflaţia creşte şi că acest lucru afectează populaţia, tot INS le-a arătat de curând că în luna noiembrie preţurile au fost mai mici decât în luna octombrie. Ca urmare, inflaţia anuală a ajuns la 3,43% faţă de 4.25% în luna octonbrie 2018 şi 5.03 % în luna septembrie 2018”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a susţinut că în trimestrul trei al anului 2018 economia a crescut cu 1.9% faţă de al doilea trimestru al aceluiaşi an.

„Datele statistice publicate recent de INS confirmă faptul că economia românească continuă să aibe performanţe. În trimestrul trei al acestui an creşterea economică s-a accelerat semnificativ cu 1.9% faţă de al doilea trimestru din anul 2018, fiind cea mai ridicată creştere trimestrială din acest an. Mai mult, România a avut a doua cea mai mare creştere economică trimestrială din UE în trimestrul trei din 2018. În primele nouă luni ale acestui an s-a înregistrat în România un PIB suplimentar în valoare de 67 miliarde lei faţă de 62.8 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului 2017 şi doar 36.1 miliarde lei în primele nouă luni din anul 2016”, a adăugat Dăncilă.

Aceasta a precizat că mai mult de jumătate din creşterea economică provine din domeniul industriei şi cel al agriculturii.

„Mai mult de jumătate din creşterea economică înregistrată în trimestrul trei al acestui an provine din industrie şi agricultură, ceea ce denotă o creştere sustenabilă. Dacă avem în vedere că exporturile s-au majorat cu 10% în ultimele luni putem spune că economia românească îşi îmbunătăţeşte şi competitivitatea, câştigând noi pieţe externe”, a conchis şeful Executivului.

Preţurile de consum în luna noiembrie 2018 comparativ cu luna noiembrie 2017 au crescut cu 3,4%, astfel că inflaţia s-a redus de la 4,3% în octombrie, potrivit datelor transmise marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), printr-un comunicat de presă.

„Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,2%. Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (decembrie 2017 – noiembrie 2018) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2016 – noiembrie 2017), calculată pe baza IPC, este 4,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 4,0%”, prezicează INS, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Creşterea din noiembrie s-a făcut pe fondul majorării cu 4,24% a preţurilor la mărfurile nealimentare, cu 2,86% a celor alimentare şi cu 2,5% a serviciilor. În plus, faţă de finele lunii decembrie 2017, preţurile din noiembrie au fost cu 3,1% mai mari, ca urmare a majorării cu 3,94% a preţurilor la mărfurile nealimentare, cu 2,41% a mărfurilor alimentare şi cu 2,29% a serviciilor.

În schimb, în noiembrie faţă de octombrie, inflaţia a fost de -0,13%, ca urmare a scăderii cu 0,27% a preţurilor la mărfurile alimentare, cu 0,13% a celor nealimentare şi a creşterii cu 0,11% a serviciilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici