Dâncu: Nu văd niciun pericol pentru România, dar o vecinătate cu Rusia nu e simplă

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, spune spune că nu vede niciun pericol pentru România, în contextul conflictului din Ucraina, ţară vecină, însă, în situaţia în care am putea avea Rusia vecină nu ar fi „un lucru simplu”.

397 afișări
Imaginea articolului Dâncu: Nu văd niciun pericol pentru România, dar o vecinătate cu Rusia nu e simplă

Dâncu: Nu văd niciun pericol pentru România, dar o vecinătate cu Rusia nu e simplă

Vasile Dâncu a spus că nu crede şi nici nu există informaţii privind vreo intenţie a lui Vladimir Putin de a încerca un conflict cu NATO.

„După părerea mea, este improbabil (să încerce un conflict cu NATO - n.r.). Nu cred. Aşa cum se vede şi acum, noi poate îl privim, într-adevăr, pe Putin ca fiind singur, ca fiind unul care îşi face singur strategia şi nu ascultă de nimeni. Ne-a dat semnele acestea, probabil că şi strategic, atunci când i-a speriat pe generalii din zona lui în Consiliul de Securitate. Însă este vorba de o strategie a unui unei mari puteri, a unui stat şi acolo mai sunt şi alţi oameni şi nu cred că este o strategie, un fel de strategia nebunului care se joacă prin... este o strategie pe care acum îl recunoaştem ca fiind urmărită pas cu pas şi după ce n-a reuşit primul scenariu acela al capitulării rapide a Ucrainei, a trecut la un alt scenariu şi este un scenariu care seamănă cu cel din Siria. Vă aduceţi aminte în Siria s-a întâmplat acelaşi lucru. Este acelaşi model: erau localităţile asediate, blocată alimentarea”, a spus Dâncu, la Antena 3.

Întrebat dacă este un pericol pentru România, Dâncu a spus că nu vede pericol, dar există „costuri” în cazul în care Rusia ajunge la graniţa României.

„Sigur că noi avem costuri în eventualitatea, de exemplu, de a ajunge, odată cu Crimeea, ajunge Rusia la graniţă cu noi. Sigur că încercarea de a domina Marea Neagră poate deveni o problemă economică nu numai pentru Ucraina, dar şi pentru noi. De asemenea, putem avea probleme dacă ne gândim că Moldova ar putea să fie un obiect, să spunem de ameninţare. Trecerea în Transnistria, venirea spre Transnistria ar putea să fie o problemă, o vecinătate cu Rusia nu este simplu, dar este o vecinătate a graniţei NATO cu Rusia. Şi asta NATO ne-a demonstrat în ultima vreme, ceea ce poate nici noi nu mai credeam la un moment dat că va fi chiar aşa o reacţie robustă, chiar aşa, o reacţie rapidă şi să vedem noi că NATO activează forţa de răspuns, că trece de la cea de descurajare, la apărare”, a mai spus Vasile Dâncu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici