De la MAE la ONU. Bogdan Aurescu a fost ales judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU / Surse: Aurescu a candidat împotriva unui rus şi l-a învins categoric

Bogdan Aurescu a fost ales judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU. Este pentru prima dată când România ocupă o astfel de funcţie în cadrul celui mai important organ judiciar al ONU.

1027 afișări
Imaginea articolului De la MAE la ONU. Bogdan Aurescu a fost ales judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU / Surse: Aurescu a candidat împotriva unui rus şi l-a învins categoric

De la MAE la ONU. Bogdan Aurescu a fost ales judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU / Surse: Aurescu a candidat împotriva unui rus şi l-a învins categoric

Aurescu a candidat pentru postul de judecător la Curtea Internaţională de Justiţie împotriva candidatului rus şi l-a învins categoric pe acesta, declară surse politice pentru MEDIAFAX.

Scorul a fost de 117 voturi în Adunarea Generală, în condiţiile în care avea nevoie de 97.

Rusia a obtinut doar 77 de voturi.

În Consiliul de Securitate, Aurescu a obţinut 9 voturi şi erau necesare 8.

Victoria este cu atât mai importantă cu cât susţinerea imensă s-a datorat nu numai statelor europene, dar şi statelor asiatice şi africane, mai puţin interesate de soarta războiului din Ucraina.

Este pentru prima dată când România ocupă o astfel de funcţie în cadrul celui mai important organ judiciar al ONU.

Alegerea judecătorilor CIJ este considerată a fi unul din cele mai complexe procese de selecţie din sistemul multilateral, votul desfăşurându-se simultan atât în Adunarea Generală, cât şi în Consiliul de Securitate, fiind necesară majoritatea absolută în ambele foruri.

De la început, Aurescu a fost susţinut de o coaliţie de state diverse, nu a fost doar un candidat regional, chiar dacă a candidat pentru postul de judecător la CIJ din partea Europei de Est. Statele care l-au co-nominalizat au fost Olanda, Italia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Peru, Polonia, Portugalia, Suedia şi Noua Zeelandă.

„La New York, la ONU, toată lumea a comparat bătălia Aurescu vs Rusia cu povestea dintre David şi Goliat. Un candidat al unui stat mic spre mediu a învins un stat membru permanent al Consiliului de Securitate, unul dintre cele mai puternice state din lume. Statele asiatice şi europene l-au votat pe Bogdan Aurescu nu doar pentru activitatea de 5 ani în funcţia de ministru de Externe, dar şi pentru că este membru, pentru al doilea mandat consecutiv al prestigioasei Comisii de Drept Internaţional ONU şi co-preşedinte al grupului de studiu <Efectul creşterii nivelului mării asupra dreptului internaţional> – o temă esenţială pentru două treimi din statele lumii, având în vedere că creşterea nivelului mării este o consecinţă directă a încălzirii globale”, spun sursele citate.

Judecătorii CIJ sunt aleşi pentru 9 ani de către Adunarea Generală a ONU şi Consiliul de Securitate al ONU de pe lista de candidaţi.

Din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând – pe tot parcursul procedurilor – activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la data de 3 februarie 2009 cu câştigarea a 79,34% din suprafaţa în dispută, adică a 9700 km² de platou continental şi zonă economică exclusivă care au revenit României – unica extindere de jurisdicţie suverană şi drepturi suverane ale României după 1918.

Bogdan Aurescu este şi membru al Comisiei de la Veneţia (membru supleant din 2002), cu 30 de opinii, studii, rapoarte pe care le-a autorat sau co-autorat.

De asemenea, este membru al prestigioasei Comisii de Drept Internaţional a ONU, fiind la al doilea mandat (primul mandat – 2017-2022; al doilea mandat – 2023-2027.

În calitate de membru al Comisiei de Drept Internaţional a ONU a introdus (alături de alţi patru membri CDI) pe agenda curentă a Comisiei subiectul ”Sea-level rise in relation to international law” (”Creşterea nivelului mărilor şi oceanelor în relaţie cu dreptul international”), un subiect de interes prioritar la nivel global, creşterea nivelului mărilor şi oceanelor, un efect direct al schimbărilor climatice, afectând peste două treimi din statele membre ONU.

Bogdan Aurescu este profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultăţii de Drept – Universitatea din Bucureşti, unde predă Drept Internaţional Public, Organizaţii şi Relaţii Internaţionale, Jurisdicţii Internaţionale (a predat, de-a lungul carierei academice şi Drept Diplomatic şi Consular şi Dreptul Internaţional al Protecţiei Minorităţilor şi alte discipline).

La 26 februarie 2022, Ucraina a depus cererea de iniţiere a procedurilor contra Federaţiei Ruse la CIJ, iar pe 18 mai 2022, România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Internaţională de Justiţie, în cadrul procedurilor lansate împotriva Federaţiei Ruse. Cererea de intervenţie a României a fost depusă la CIJ în septembrie 2022, Aurescu fiind Agentul României în acest proces.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
aurescu,
onu,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici