Decizia lui Iohannis de a întoarce bugetul la Parlament. Ministru PSD: Afectează direct absorbţia fondurilor europene/ Un liberal crede că se impune o nouă moţiune de cenzură

Lipsa bugetului consolidat afectează direct absorbţia fondurilor europene, fiind blocate toate contractele care sunt în implementare, a declarat sâmbătă ministrul Fondurilor Europene Rovana Plumb la Antena 3.

1177 afișări
Imaginea articolului Decizia lui Iohannis de a întoarce bugetul la Parlament. Ministru PSD: Afectează direct absorbţia fondurilor europene/ Un liberal crede că se impune o nouă moţiune de cenzură

Decizia lui Iohannis de a întoarce bugetul la Parlament îi alimentează pe PSD-işti. Ministru: Lipsa bugetului afectează direct absorbţia fondurilor europene

Ministrul a spus că faptul că se lucrează cu a douăsprezecea parte a bugetului de anul trecut creează un blocaj în plăţile către beneficiari, cofinanţarea din partea statului român, asigurată de la buget, fiind cea care trebuie plătită mai întâi.

Rovana Plumb a precizat că ministerul şi-a propus pentru acest an o rată de absorbţie de 40% în 2019, ceea ce înseamnă că este nevoie de buget, pentru a putea face plăţile către beneficiari la timp. „Putem face plăţi într-o proporţie mult mai mică decât solicitările care vin de la beneficiari”, a spus ministrul.

Pentru cofinanţarrea fondurilor europene ministerul a primit de la buget un plus de 6,4 miliarde de lei, în total fiind alocate 9,9 miliarde de lei, a spus ministrul Fondurilor Europene.

Senator PNL: Se impune o nouă moţiune de cenzură

Senatorul PNL Iancu Caracota a declarat sâmbătă că ”se impune” ca Opoziţia să depună o nouă moţiune de cenzură la adresa Executivului şi că ”refuzul PSD de a modifica Legea bugetului aruncă ţara în criză”.

”Faptul că leadershipul PSD refuză să aducă Legea Bugetului pentru 2019 în parametri suportabili pentru economia românească arată iresponsabilitate. Bugetul ţării nu poate fi construit pe iluzii şi susţinut doar de raţionamente de campanie electorală. Actualul buget este supraestimat şi bazat pe venituri iluzorii care nu pot asigura cheltuielile de funcţionalitate ale statului şi, mai rău, nu oferă fonduri reale pentru marile investiţii care pot aduce dezvoltare pe termen lung pentru economie”, a declarat senatorul PNL Iancu Caracota.

El susţine că bugetul nu asigură realizarea vreunei investiţii în infrastructură.

”Bugetul PSD-ALDE pe 2019 este un buget care nu clădeşte nimic: niciun tronson de autostradă important, cum sunt tronsoanele de autostradă Tg. Mureş-Iaşi-Ungheni, tronsoanele de autostradă Sibiu-Piteşti, tronsonul de autostradă de centură a Bucureştiului, tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov. Mai mult, niciun spital important nu se poate construi, cum sunt spitalele regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova. Companiile, mari contributori la bugetul de stat, vor fi sugrumate prin acest buget şi prin alte reglementări fiscale absurde, cum sunt cele prevăzute în Ordonanţa 114/2018. Mai mult, Ordonanţa 114 poate duce în faliment autorităţile locale, acestea fiind obligate să ducă impozitele şi taxele locale până la nivelul maxim pentru a supravieţui. Atacul Guvernului la companii şi supraexpunerea autorităţilor locale vor afecta, în primul rând, cetăţenii români. Salariile din mediul privat vor îngheţa, iar taxele de la nivel local pentru fiecare cetăţean vor creşte”, a adăugat liberalul.

Parlamentarul PNL cere partidelor de Opoziţie să depună o nouă moţiune de cenzură.

”Singura soluţie este depunerea unei noi moţiuni de cenzură care să fie susţinută de toate partidele din Opoziţie. Se impune mai mult ca oricând această moţiune, România are nevoie de un Guvern care să nu alcătuiască bugete doar pe baza unor calcule de campanie electorală”, a conchis Caracota.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici