Declaraţie a miniştrilor: Strategia Dunării contribuie la dezvoltarea regiunilor şi comunităţilor

Strategia Dunării contribuie la dezvoltarea regiunilor şi comunităţilor dunărene din UE şi din vecinătate, se arată în Declaraţia comună a miniştrilor de Externe din această zonă.

411 afișări
Imaginea articolului Declaraţie a miniştrilor: Strategia Dunării contribuie la dezvoltarea regiunilor şi comunităţilor

Declaraţie a miniştrilor: Strategia Dunării contribuie la dezvoltarea regiunilor şi comunităţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Declaraţia a fost prezentată, luni, de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, după reuniunea miniştrilor de externe din statele dunărene, care a avut loc în cadrul celei de-a doua ediţii a Forumului Anual al Strategiei Dunării (SUERD), organizat la Bucureşti, în perioada 28-29 octombrie.

Documentul consemnează, în principal, recunoaşterea "contribuţiei Strategiei Dunării la dezvoltarea regiunilor şi comunităţilor dunărene atât din interiorul Uniunii, cât şi din vecinătatea graniţelor sale, coordonarea priorităţilor naţionale de dezvoltare şi promovarea de proiecte comune cu impact macro-regional", precum şi întărirea dialogului pentru "alinierea surselor de finanţare din fondurile viitorului cadru financiar multianual 2014-2020".

"Ministerele de externe trebuie să se coordoneze la nivel politic şi să utilizeze cele mai bune instrumente la nivel naţional pentru a asigura o bună guvernanţă a regiunii Dunării prin implicarea mai activă a statelor ne-membre UE şi pentru a valorifica cooperarea regională", a declarat ministrul Titus Corlăţean.

La rândul său, comisarul european pentru politică regională, Johhanes Hahn, a subliniat rolul important al miniştrilor de externe în stabilirea orientărilor strategice şi a subliniat necesitatea ca strategia să continue să producă rezultate concrete în folosul cetăţenilor, să dezvolte soluţii pentru abordarea provocărilor comune din cadrul regiunii Dunării.

"Miniştrii de externe din statele SUERD ar trebui să joace un rol mai important pentru a asigura implicarea politică la nivel înalt în susţinerea proiectelor derulate în cadrul Strategiei. E nevoie de asigurarea accesului la finanţare a noilor proiecte din cadrul SUERD, de o mai bună cooperare între statele membre UE şi cele ne-membre", a afirmat comisarul european.

Strategia Dunării este un proiect politic european lansat de România împreună cu Austria. SUERD a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene.

Titlul Forumului de la Bucureşti este "Danube Region – stronger together, stronger in the world" şi urmăreşte abordarea modului în care strategia ajută statele riverane să facă faţă provocărilor actuale comune, dar şi să influenţeze revitalizarea economiei.

La reuniune participă reprezentanţi guvernamentali din 14 state dunărene, oficiali europeni, reprezentanţi ai regiunilor şi oraşelor de la Dunăre, oameni de afaceri, precum şi promotori de proiecte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici