Democraţia a avut de pierdut în urma pandemiei. Încrederea populaţiei în guverne este tot mai scăzută

Încrederea populaţiei în guvernele care conduc democraţiile lumii a scăzut tot mai mult din cauza gestionării pandemiei şi pe fondul unui sentiment larg răspândit de pesimism economic, a constatat un sondaj global.

496 afișări
Imaginea articolului Democraţia a avut de pierdut în urma pandemiei. Încrederea populaţiei în guverne este tot mai scăzută

Barometrul Edelman Trust, care timp de două decenii a chestionat mii de oameni cu privire la încrederea în guvernele lor, mass-media, afaceri şi ONG-uri, a arătat, dimpotrivă, scoruri în creştere în mai multe state autocratice, în special în China. De asemenea, a subliniat faptul că afacerile, datorită rolului lor în dezvoltarea vaccinurilor şi a adaptării practicilor de la locul de muncă, şi-au păstrat un nivel puternic de încredere la nivel global, deşi cu rezerve cu privire la angajamentul lor faţă de echitatea socială, potrivit Reuters.

Avem într-adevăr un colaps al încrederii în democraţii”, a spus Richard Edelman, al cărui grup de comunicare Edelman a publicat sondajul a peste 36.000 persoane intervievate din 28 de ţări în perioada 1-24 noiembrie anul trecut.

„Totul se întoarce la: <<Ai un sentiment de încredere economică?>>”, a adăugat el, remarcând un nivel ridicat de îngrijorare cu privire la pierderile de locuri de muncă legate fie de pandemie, fie de automatizare.

Statele care au avut cel mai mult de pierdut la nivelul încrederii publicului în ultimul an au fost instituţiile din Germania, în scădere cu 7 procente, până la 46%, Australia la 53%(-6), Olanda la 57%(-6), Coreea de Sud la 42%(-5) şi Statele Unite la 43%(-5). În schimb, încrederea publicului în instituţiile din China a fost de 83%, în creştere cu 11 puncte, 76% în Emiratele Arabe Unite (+9) şi 66% în Thailanda (+5).

Milioanele de dolari de stimulente cheltuite de cele mai bogate naţiuni ale lumii pentru a-şi susţine economiile în timpul pandemiei nu au reuşit să insufle un sentiment de încredere de durată, sugerează sondajul.

În Japonia, doar 15% dintre oameni cred că lor şi familiile lor le-ar fi mai bine în cinci ani, majoritatea celorlalte democraţii fiind în jur de 20-40% la aceeaşi întrebare. Dar în China aproape două treimi sunt optimişti în privinţa prosperităţii lor economice şi 80% dintre indieni cred că le-ar fi mai bine în cinci ani.

Edelman a spus că nivelurile mai ridicate de încredere a publicului din China au fost legate nu doar de percepţiile economice, ci şi de un sentiment mai mare de predictibilitate cu privire la politica chineză, nu în ultimul rând cu privire la pandemie. „Cred că există o coerenţă între ceea ce se face şi ceea ce se spune... Au avut o politică asupra COVID mai bună decât SUA, de exemplu”. Statele Unite sunt în fruntea lumii în ceea ce priveşte numărul mediu zilnic de noi decese raportate, în timp ce China nu raportează în mod regulat niciun deces nou de luni de zile, deoarece are o politică strictă „zero-Covid”.

Rezultatele celui mai recent sondaj Edelman sunt în ton cu constatările din ultimii ani, care au evidenţiat o dezamăgire în creştere faţă de capitalism, conducătorii politici şi mass-media.

Preocupările cu privire la „ştirile false” au fost de această dată la maxime istorice, trei sferturi dintre persoanele chestionate la nivel global fiind îngrijorate că acestea sunt „folosite ca armă”. Printre temerile societăţii, schimbările climatice erau acum doar în spatele pierderii locurilor de muncă, ca o preocupare majoră.

Aproximativ două cincimi au spus că marile companii nu fac suficient pentru a aborda schimbările climatice, inegalitatea economică şi recalificarea forţei de muncă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici