Deputat PNL anunţă că va cere Parlamentului respingerea rapoartelor de activitate pentru SRTv şi SRR

Gigel Ştirbu a anunţat că va propune, în BEX de lunea viitoare al PNL, să adopte o decizie prin care să ceară Birourilor permanente întrunirea comisiilor pentru respingerea rapoartelor de activitate pe 2018 ale Societăţii Române de Televiziuni (SRTv) şi Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR).

131 afișări
Imaginea articolului Deputat PNL anunţă că va cere Parlamentului respingerea rapoartelor de activitate pentru SRTv şi SRR

Deputat PNL anunţă că va cere Parlamentului respingerea rapoartelor de activitate pentru SRTv şi SRR

„Un prim examen pentru întreaga opoziţie: Salvarea celor două instituţii media ale României: Televiziunea Publică şi Radioul Public. Luni, în cadrul Biroului Executiv al PNL, voi propune adoptarea unei decizii prin care să solicităm partidelor din opoziţie să ni se alăture în demersul nostru de a cere convocarea de urgenţă a Birourilor Permanente Reunite pentru întrunirea Comisiilor parlamentare de specialitate în vederea dezbaterii şi respingerii Rapoartelor de activitate pe anul 2018 ale celor două instituţii media, Societatea Română de Televiziune şi respectiv, Societatea Română de Radiodifuziune, demers ce ar reprezenta salvarea acestora de la colaps”, a scris Gigel Ştirbu, marţi, pe Facebook.

Deputatul PNL mai spune că sindicatele îşi arată de mai mult timp nemulţumirea faţă de conducerea celor două instituţii de stat.

„Sindicatele din TVR şi Radio România semnalează de multă vreme şi în mod constant, maniera dictatorială în care Gradea şi Severin conduc aceste două instituţii media ale statului. Cei doi menţin o permanentă stare conflictuală în relaţiile cu angajaţii pe care îi umilesc şi-i cenzurează atunci când nu aduc laude PSD-ului. Jurnaliştii din aceste două instituţii au reclamat în repetate rânduri ilegalităţile şi disfuncţionalităţile apărute în cadrul relaţiilor de muncă precum şi în activitatea editorială”, a explicat Ştirbu.

Preşedintele Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaţilor mai spune că cei din conducerea SRTv şi SRR au politizat instituţiile.

„Gradea şi Severin au politizat SRTv-ul şi SRR-ul la un nivel nemaiîntâlnit, au cheltuit fondurile publice în mod discreţionar, au calcat în picioare interesul naţional şi cetăţenii care muncesc cinstit în această ţară”, a adăugat Gigel Ştirbu.

„Îi întreb pe parlamentarii din opoziţie, dacă sunt de acord cu această manieră de lucru, dacă sunt de acord cu aceste personaje, Doina Gradea şi Georgică Severin, care conduc instituţiile publice de radio şi televiziune să nu dea socoteală pentru cheltuielile pe care le fac, să nu dea socoteală pentru sumele astronomice pe care le cheltuie pentru deplasările domniilor lor în ţări exotice şi să practice abuzuri ca pe vremea comuniştilor (ameninţări, jigniri, cenzură împotriva partidelor de opoziţie sau dimpotrivă, 11 ştiri favorabile partidelor aflate la guvernare, într-un singur buletin de ştiri etc.)”, mai spune liberalul.

El reproşează conducerii SRTv şi SRR faptul că refuză să răspundă punctual întrebărilor Comisiei de cultură, atunci când sunt chemaţi la audieri, despre cheltuielile instituţiilor.

„Nu este normal nici faptul că, în mod repetat, cei doi să refuze să răspundă tuturor întrebărilor adresate de către membrii Comisiei de Cultură referitoare la politizarea instituţiilor, la cheltuirea banilor publici de către aceştia sau parti-pris-urile deşănţate cu partidul de guvernământ PSD. Vă reamintesc că Gradea şi Severin sunt plătiţi cu bani foarte mulţi din bugetul de stat, din taxele şi impozitele cetăţenilor. Mai mult, s-au făcut sute de angajări chiar dacă situaţiile finaciare ale TVR şi SRR sunt dezastruoase. S-au făcut contracte de colaborare cu firme private care nu au fost făcute publice, în timp ce profesioniştii din TVR si SRR au fost lăsaţi de o parte”, a mai explicat Ştirbu.

Deputatul PNL precizează că „multe semnale pe care le avem şi pe care le primim la comisie, din aceste instituţii publice ale statului român ne fac să tragem concluzia că este imperios necesar ca cele două conduceri ale TVR si SRR să fie schimbate de urgenţă. În ultimii ani, şefii televiziunii şi radioului public au reuşit performanţa negativă să transforme instituţiile pe care le manageriază în instituţii aservite PSD-ului, fiind evidentă subordonarea politică a politicii editoriale. Este timpul ca televiziunea publică şi radioul public să fie curăţate de aceste personaje toxice!”.

În opinia lui Gigel Ştirbu, „este regretabilă subordonarea instituţiilor statului prin astfel de practici, şi acum este posibil, ca în această sesiune, prin efortul colegilor parlamentari să facă un pas decisiv pentru a scăpa transformarea instituţiilor publice media în unelte politice, după zeci de ani!”.

Prin urmare, liberalul invită partidele de opoziţie să se alăture demersului PNL.

„Invit partidele de opoziţie să dea dovadă de responsabilitate şi să vină alături de PNL, susţinând acest demers de a respinge rapoartele de activitate ale TVR si SRR, făcând astfel un prim pas spre o coagulare a opoziţiei. De asemenea, prin reuşita acestui demers parlamentar am arăta cetăţenilor faptul că şi moţiunea de cenzură împotriva actualei guvernări va fi încununată de succes şi astfel am reda speranţa românilor că în curând aceştia îşi vor putea recăpăta încrederea în instituţiile statului”, conchide Ştirbu.

Potrivit Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, conducerea trebuie să prezinte Parlamentului rapoartele anuale de acitivitate, alături de conturile de execuţie a bugetelor celor două societăţi.

Respingerea raportului de activitate are ca efect dizolvarea de drept a Consiliului de Administraţie.

Preşedinte-director general al Consiliului de Administraţiei al Societăţii Române de Televiziune este Doina Gradea. Aceasta primit votul în Parlament pe 28 martie 2018.

Taguri:
tvr,
pnl,
raport

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici