Deputatul USR: Tăriceanu are o problemă cât Casa Poporului. Se va folosi de imunitatea parlamentară

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, miercuri, că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, va beneficia de imunitatea parlamentară privind dosarul DNA în care este acuzat de luate de mită, susţinând că, odată cu acuzaţiile aduse, Tăriceanu va fi de acord cu amnistia.

830 afișări
Imaginea articolului Deputatul USR: Tăriceanu are o problemă cât Casa Poporului. Se va folosi de imunitatea parlamentară

Deputatul USR: Tăriceanu are o problemă cât Casa Poporului. Se va folosi de imunitatea parlamentară

„Putem constata că acum Călin Popescu Tăriceanu are o problemă mare cât Casa Poporului. Pe lângă dosarul penal pe care îl are şi nu este judecat definitiv, care a fost soluţionat în primă instanţă cu o achitare are un nou dosar. De data asta este vorba de infracţiune mai gravă, de luare de mită cu o valoare foarte mare şi bineînţeles asta nu înseamnă că este din start vinovat, dar sunt nişte suspiciuni care se abat asupra domnului Tăriceanu. Am convingerea că se va folosi de imunitatea parlamentară şi că în Senat vor vota cot la cot toţi PSD-işti, ALDE şi care mai au interese în sfera de protecţie a politicienilor cu probleme penale. Vor vota împotriva ridicării imunităţii. Nu am nicio îndoială în sensul ăsta. Asta în ciuda recomandărilor făcute de Comisia Europeană de a nu se mai ascunde politicienii după imunitatea parlamentară sau măcar de a motiva foarte întemeiat o astfel de hotărâre în Camera Deputaţilor sau în Senat”, a declarat Stelian Ion, pentru MEDIAFAX.

Deputatul USR a afirmat că, în urma dosarului DNA în care Călin Popescu Tăriceanu a primit mită de 800.000 de dolari de la o firmă austriacă, liderul ALDE se va răzgândi şi va susţine amnistia.

„Este păcat că se întâmplă lucrul ăsta şi asta ănseamnă că foarte curând, Călin Popescu Tăriceanu îşi va da fardurile jos în sensul în care va schimba acel discurs cum că nu este de acord cu amnistia, cum că vrea pact pentru justiţie, şi va spune foarte clar că îşi doreşte amnistia. Asta înseamnă că braţ la braţ cu Liviu Dragnea, foarte curând îi va da undă verde lui Tudorel Toader să dea amnsitie, asta cred că se va întâmpla”, a adăugat Stelian Ion.

Acesta a precizat că ar trebui să se dea curs anchetei pentru ca procurorii să îşi facă treaba.

„În mod normal ar trebui să se pună la dispoziţia organelor de anchetă, să îşi facă datoria şi să demonstreze în faţa procurorilor că este nevinovat, să le arate acestora că nu are nicio problemă şi să combată toate probele care vin în sprijinul acuzării”, a afirmat deputatul USR.

De asemenea, Stelian Ion afirmă că acuzaţiile la adresa liderului ALDE sunt motivele pentru care acesta ar fi susţinut modificarea codurilor penale.

„Acum, după ce au înlăturat-o pe Lauca Codruţa Kovesi de la DNA, după ce au modificat legile justiţiei, se vede că tot nu le convine şi iată că nu Laura Codruţa Kovesi nu a fost cauza. Procurorii îşi fac în continuare treaba, fac anchete. De data aceasta chestia cu protocoalele nu va mai putea fi invocată pentru că s-a vorbit deja că majoritatea probelor sunt înscrisuri, declaraţii, nu se bazează ancheta pe interceptări. Asta s-a discutat. Dar trebuie spus că Tăriceanu este cel care a inventat aceste protocoale ca pe o modalitate normală de cooperare între instituţii. Acum se dezice total şi cot la cot cu PSD-ul a votat şi legile justiţiei, a votat şi modificările Codului penal şi Codului de procedură penală. Iată că ni se confirmă odată în plus astăzi pentru ce a votat aşa şi pentru ce îşi împinge partidul să sprijine politica aceasta de favorizare a infractorilor”, a susţinut deputatul USR.

Întrebat dacă Călin Popescu Tăriceanu va beneficia de susţinerea PSD pentru imunitatea parlamentară, Stelian Ion a afirmat că nu va exista nicio problemă în acest sens, coaliţia având aceleaşi interese.

„Sunt chestiuni organizatorice, detalii. Cum detalii sunt şi acele aşa zice neînţelegeri. Este un joc pe care îl făcea domnul Tăriceanu, care având la momentul respectiv doar o achitare într-un dosar încerca să ia distanţă de aceste probleme penale şi să dea impresia că nu este la fel ca Liviu Dragnea. Nu este la fel ca Liviu Dragnea în sensul că nu are o condamnare definitivă, dar probleme penale are la fel de mari sau aproape la fel de mari. Atunci nu cred că va exista nicio problemă, au exact acelaşi interes, vor vorbi exact aceeaşi limbă şi vor face exact acelaşi lucru cei din PSD şi din ALDE. Iar domnul Tăriceanu cred că va renunţa la această ipocrizie cum că nu îşi dorelte amnistie. Va arăta că îşi doreşte cu arduare la fel ca Liviu Dragnea. La fel cum îşi doreşte să intre în vigoare Codul penal şi de procedură penală. S-au modificat acolo termeni de prescripţie, s-ar putea rezolva mult mai simplu dosarele”, a declarat deputatul USR, pentru MEDIAFAX.

DNA a anunţat, oficial, că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

„Procurorii desfăşoară o investigaţie care vizează suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obţinut contracte comerciale importante de la statul român. Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cerea autorităţilor judiciare austriece. Concret, un demnitar ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanţii unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcţiei, astfel încât să se încheie mai multe acte adiţionale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, au precizat procurorii DNA, într-un răspuns pentru MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în cauză se derulează anchetă şi faţă de alte persoane pentru complicitate la luare de mită, iar în ceea ce îl priveşte pe demnitar, actualmente senator, efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunea de luare de mită este condiţionată de obţinerea unui aviz din partea Senatului.

„În acest sens, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare în vederea sesizării Senatului care urmează a decide. Avizul solicitat pentru senator în cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completă a urmăririi penale şi pentru a-i oferi acestuia posibilitatea să îşi formuleze apărările într-un cadru procesual legal”, mai spune DNA.

Cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în privinţa efectuării urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu a ajuns la Senat, ea fiind transmisă de procurorul general, Augustin Lazăr, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Senatul urmează să decidă în acest sens.

În urma dosarului DNA pe care îl vizează, Călin Popescu Tăriceanu şi-a anulat participarea la Congresul ALDE european, care va avea loc zilele acestea la Madrid. De asemenea, liderul ALDE i-a delegat atribuţiile de preşedinte al Senatului lui Claudiu Manda.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici