Dezbaterea din PE privind România ar putea duce la activarea Articolului 7. Dăncilă le-a cerut miniştrilor să explice că în România nu s-a încălcat statul de drept

Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut joi, miniştrilor, să explice că „în România nu s-a încălcat statul de drept”, solicitarea prim-ministrului venind înaintea dezbaterii care va avea loc la începutul lunii octombrie în Parlamentul European pe tema protestelor violente din 10 august.

1593 afișări
Imaginea articolului Dezbaterea din PE privind România ar putea duce la activarea Articolului 7. Dăncilă le-a cerut miniştrilor să explice că în România nu s-a încălcat statul de drept

Dăncilă le-a cerut miniştrilor să explice că în România nu s-a încălcat statul de drept

Surse guvernamentale au declarat, pentru MEDIAFAX, că premierul Viorica Dăncilă a purtat joi, cu miniştrii, o scurtă discuţie informală la Guvern, pe tema dezbaterilor care vor avea loc în Parlamentul European cu privire la protestele din 10 august.

„Premierul a spus că ea consideră că dezbaterea (din Parlamentul European - n.r.) va duce la o Rezoluţie la plenara de la finalul lunii octombrie, şi că acea rezoluţie poate conduce la Articolul 7, asta crede. În funcţie de dezbaterea de la începutul lui octombrie se va şti şi ce fel de rezoluţie trebuie să fie aprobată, ulterior, în plen", au declarat, joi pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, premierul le-a spus miniştrilor, în discuţia informală, să dea asigurări că în România se respectă statul de drept.

„A zis fiecărui ministru să se implice pentru a explica că în România nu s-a încălcat statul de drept", au adăugat sursele guvernamentale.

Europarlamentarul Maria Grapini, membră în Comisia LIBE, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că adoptarea în Parlamentul European a unei rezoluţii în privinţa României nu a fost decisă, aşa cum anunţase eurodeputatul Siegfried Mureşan.

”Nu s-a decis nimic. Ca să se ajungă la o decizie de dezbatere în plen şi rezoluţie pentru România, trebuie mai întâi să treacă prin Comisia LIBE (Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne – n.r.). (...) Deci în plenară se ajunge, conform regulamentului, după ce în Comisia LIBE se aduc argumente de o parte şi de alta la subiectul respectiv şi Comisia decide dacă este de competenţa deja de plenară. Deci nu ştiu de ce a avansat acest lucru, pentru că nu cred că ştie domnul Mureşan (Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL – n.r.) ce se va decide în Comisia LIBE din care dumnealui nu face parte”, a declarat pentru MEDIAFAX europarlamentarul Maria Grapini.

Ea a mai spus că singurul lucru decis, joi, este invitarea premierului Viorica Dăncilă în Parlamentul European.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a anunţat, joi, că Parlamentul European va adopta o rezoluţie despre situaţia protestelor din 10 august din România în cea de-a doua sesiune plenară din luna octombrie.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, pe 7 septembrie, că are toată deschiderea de a merge şi în Parlamentul European, dacă va fi invitată la dezbaterea pe marginea protestelor din 10 august. "Categoric, am toată deschiderea să merg şi în Parlamentul European, şi în Parlamentul României acolo unde voi fi chemată dar, încă o dată precizez, cred că nu este benefic nici din partea liderilor politici, nici din partea Guvernului să ne dăm cu părerea, ci să lăsăm rezultatele anchetei să fie cele care să stabilească adevărul", a declarat liderul Executivului.

Parlamentul European va dezbate, în plenul de la începutul lunii octombrie, asupra protestelor violente din 10 august, a anunţat, pe Facebook, europarlamentarul Siegfried Mureşan. De regulă, la astfel de discuţii poate participa şi premierul ţării respective, în acest caz premierul Viorica Dăncilă.

Decizia organizării unei dezbaterii pe marginea violenţelor de la protestul care a avut loc pe 10 august în Piaţa Victoriei a fost luată în unanimitate de Conferinţa Preşedinţilor Parlamentului European, formată din liderii grupurilor politice şi preşedintele PE. Propunerea a fost făcută de grupul Verzilor din Parlamentul European. Pe 17 august, liderii Grupului Verzilor din Parlamentul European cereau Comisiei Europene să activeze mecanismul de apărare a statului de drept în cazul României, în contextul protestelor antiguvernamentale violente care au avut loc săptămâna trecută la Bucureşti, relatează cotidianul The Guardian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici