Diaconescu respinge invocarea României "în dezbateri politicianiste" din campania pentru PE

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi, că având în vedere semnale primite din UE, nu este de acord ca România să fie invocată, în campania pentru PE, în dezbateri "politicianiste" pentru "măsuri restrictive cu caracter populist".

16 afișări
Imaginea articolului Diaconescu respinge invocarea României "în dezbateri politicianiste" din campania pentru PE

Diaconescu respinge invocarea României "în dezbateri politicianiste" din campania pentru PE

"Având în vedere semnalele primite din zona Uniunii Europene, ca ministru de Externe al României nu pot fi de acord ca România să fie invocată în dezbateri politicianiste din alte state ca motivaţie pentru limite de acţiune sau măsuri restrictive cu caracter populist", a mai spus el, reamintind că România a devenit un "membru demn" al UE după negocieri dificile şi reforme "uneori dureroase" şi beneficiind de consimţământul tuturor statelor.

El a adăugat că MAE va urmări cu cea mai mare atenţie mesajele politice din această campanie electorală europeană şi va reacţiona la nivel diplomatic cu toată convingerea pentru ca imaginea şi interesele României să nu fie afectate.

Ministrul a precizat că argumentul de a folosi în mod populist şi politicianist imaginea României şi a românilor din străinătate, precum şi a unor decizii ale UE din trecut, ca şi argumente de campanie nu reprezintă, din perspectiva MAE, o abordare europeană.

"Vom reacţiona chiar dacă se va pune în discuţie, eventual, explicaţia unei retorici care ţine de momentul electoral", a mai spus Diaconescu.

El a adăugat că Guvernul României este perfect conştient de obligaţiile asumate în cadrul UE.

"Considerăm totodată că eforturile şi determinarea României în îndeplinirea în totalitate a condiţionalităţilor în cadrul clauzei de salvgardare pe justiţie sunt argumente puternice pentru o relaţie constructivă de cooperare cu statele UE şi, evident, cu CE. În aceeaşi măsură, ca membri ai UE, ne aşteptăm din partea Comisiei Europene, a statelor membre, la o atenţie adecvată la preocupările şi solicitările pe care România le exprimă în legătură cu subiecte care pot afecta interesele ţării noastre", a subliniat ministrul.

Citeşte şi:

Boc despre Rezoluţia Bundestag: O fi şi pe acolo campanie electorală?

Documentul aflat la baza rezoluţiei Bundestagului constată probleme privind statul de drept

Parlamentul german vrea sistarea fondurilor UE pentru România din cauza justiţiei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici