Dîncu, discuţii cu ambasadorul SUA la NATO despre război şi evoluţia securităţii la Marea Neagră

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, s-a întâlnit luni cu ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, cei doi oficiali purtând discuţii despre evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre şi războiul din Ucraina, dar şi în contextul împlinirii a 25 de Parteneriat Strategic.

300 afișări
Imaginea articolului Dîncu, discuţii cu ambasadorul SUA la NATO despre război şi evoluţia securităţii la Marea Neagră

Agenda discuţiilor dintre Julianne Smith şi Vasile Dîncu a făcut referire la evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre şi războiul din Ucraina, deciziile aliate majore şi anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, de la Summit-ul NATO de la Madrid, care vizează în mod direct şi România, referitor la întărirea prezenţei forţelor SUA în ţara noastră, precum şi aspectele legate de cooperarea bilaterală România-SUA, în domeniul apărării.

Remarcând semnificaţia simbolică a acestei zile, în care se împlinesc 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic România-SUA, ministrul Vasile Dîncu a subliniat că împreună cu apartenenţa la NATO şi UE, Parteneriatul Strategic româno-american reprezintă triada constructului securitar al ţării noastre. Oficialul român a apreciat angajamentul îndelungat şi solid al SUA în vederea asigurării securităţii în zona Mării Negre, în special în această perioadă complicată, punctând, în acest context, prezenţa consolidată a militarilor americani în România.

Pe durata discuţiilor, cei doi oficiali au punctat faptul că Summit-ul NATO de la Madrid a fost un moment istoric care a asigurat cadrul pentru decizii strategice privind adaptarea pe termen lung a posturii colective de descurajare şi apărare.

În context, ministrul Vasile Dîncu a salutat deciziile de la Summit-ul NATO de la Madrid privind consolidarea apărării aliate înaintate pe flancul estic, inclusiv în România. De asemenea, a reiterat importanţa anunţului preşedintelui american privind dislocarea suplimentară de efective militare americane în România, la nivelul unei brigăzi de luptă, ca parte a unui efort mai amplu privind prezenţa SUA în Europa, menţionând efortul şi contribuţia de până acum în sprijinul securităţii României şi a posturii colective la Marea Neagră.

Un alt subiect al discuţiilor a fost reprezentat de adoptarea unui nou Concept Strategic al Alianţei Nord-Atlantice, în care sunt menţionate importanţa regiunii Mării Negre pentru securitatea Alianţei, precum şi sprijinul pentru partenerii estici, Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.

În ceea ce priveşte sprijinul acordat Ucrainei, cei doi oficiali au apreciat că este nevoie de continuarea eforturilor, atât referitoare la asistenţa în funcţie de evoluţiile situaţiei de securitate, cât şi privind ajutorul pentru refugiaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici