Discuţii la Guvern cu PRIMARII despre măsurile fiscale care au creat nemulţumire | Negoiţă, după întâlnire: Am convenit măsuri ca bugetele să nu fie afectate / Falcă: Nu m-au convins

Preşedintele Asociaţiei Muncipiilor din România, Robert Negoiţă, a declarat, marţi, că, în principiu, Executivul va aproba miercuri OUG privind măsurile fiscale şi că a convenit cu premierul Mihai Tudose ca bugetele primăriilor nu fie afectate în 2018 de aceste măsuri. Premierul Mihai Tudose a discutat cu reprezentanţii Asociaţiei Muncipiilor din România, mai mulţi primari, printre care şi edilul Capitalei, aflându-se la Guvern. Potrivit unor surse politice, la discuţii a fost prezent şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

2301 afişări

Imaginea articolului Discuţii la Guvern cu PRIMARII despre măsurile fiscale care au creat nemulţumire | Negoiţă, după întâlnire: Am convenit măsuri ca bugetele să nu fie afectate / Falcă: Nu m-au convins

Discuţii la Guvern cu PRIMARII despre măsurile fiscale care au creat nemulţumire | Robert Negoiţă, după întâlnire: Am convenit măsuri ca bugetele să nu fie afectate

”În principiu, da. De aceea am avut această discuţie, pentru a găsi o cale convenabilă pentru ambele părţi”, a declarat Robert Negoiţă, întrebat dacă Guvernul îşi menţine decizia de a aproba miercuri măsurile fiscale prin ordonanţă de urgenţă.

Negoiţă a spus că a fost identificată o soluţie, astfel încât bugetele primăriilor din 2018 să nu fie afectate de aprobarea măsurilor fiscale.

”Am plecat de la o certitudine, o concluzie realistă că datorită scăderii impozitului de la 16 la 10% ne afectează bugetele locale. În mod evident, cu acest aspect sunt de acord şi reprezentanţii Guvernului, premierul, vicepremierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, cu care am discutat. Am convenit că o să avem măsuri în compensare. De exemplu, pentru anul viitor nu vor scădea veniturile din impozitul pe venit sub nivelul anului 2017 şi că se va umbla inclusiv la cotă - de la 41,7 se va ajunge la 43%. Aceste compensaţii vor veni de la Guvern. (...) Deci, De la 41,75 creşte până la 43%. Dacă nivelul de încasări scade şi va fi sub cel din 2017, Guvernul va compensa cu sume suplimentare din buget propriu”, a mai spus Robert Negoiţă.

El a precizat că o nouă întâlnire AMR-Guvern va avea loc în prima jumătate a anului viitor pentru a stabili noi cote şi pentru a vedea cum vor evolua lucrurile.

”A fost propunerea dânşilor, cu care noi nu putem decât să fim de acord, ca la începutul anului viitor să vedem, iar în măsura în care lucrurile vor suferi schimbări faţă de previzionat, să încercăm să găsim soluţii. În evaluarea dânşilor, vor creşte veniturile la buget, pentru că se va face o colectare mai bună. Până nu o vom avea, nu vom şti”, a mai spus preşedintele AMR.

Gheorghe Falcă: Nu m-au convins discuţiile de la Guvern

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a declarat că nu a fost ”convins” de discuţiile de marţi, de la Guvern, pe tema măsurilor fiscale, susţinând că în acest moment nu se cunosc efectele reducerii cotei unice şi că ”toată lumea se îndoieşte de rezolvarea 100% a problemei”.

”De convins, nu m-au convins (discuţiile de la Guvern - n.r.). Am discutat problemele pe care o să trebuiască să le comunic cu locuitorii din Arad - eu şi toţi primarii, pentru că aici nu discutăm de culoare politică. O să vorbim, o să vedem ce înseamnă bugetele respective, o să discutăm să împingem proiectele pe care puteai să le faci în doi ani, o să le faci în patru ani. Trebuie să faci astfel de lucruri în detrimentul dezvoltării în special a localităţilor mari, care deja erau generatoare de dezvoltare. Aradul ar pierde între 12 şi 16 milioane de euro. Faţă de ziua de ieri apare acea compensare şi putem spune că pierdem opt milioane de euro”, a declarat Gheorghe Falcă, după întâlnirea reprezentanţilor AMR cu premierul Mihai Tudose.

El a mai spus că există o dorinţă de echilibrare a dezvoltării.

”Municipiile care se dezvoltă vor pierde din aceste venituri, ca aceste venituri să meargă prin compensare spre localităţi care nu au o astfel de dezvoltare. E foarte greu pentru cei care muncesc, sunt harnici, se dezvoltă să te trezeşti într-o zi că nu mai ai bani. Mi-e îmi va fi foarte greu să mă duc la Arad să le spun: ştiţi, trebuie să tăiem din următoarele proiecte, ne-am dezvoltat prea repede, am gândit proiecte prea repede. Noi am încercat să ducem compensarea noastră până la 60%. Şi atunci am fi pierdut o sumă importantă de bani, dar spunem că uneori în viaţă poţi să fii generos şi poţi să te gândeşti la o echilibrare”, a adăugat edilul municipiului Arad.

Gheorghe Falcă a mai spus că reprezentanţii AMR au încercat să explice că primăriile au ”dezvoltări în derulare, proiecte programate”.

”Am ajuns la această cifră de 43% plus dorinţa de compensare să nu diminueze din ceea ce înseamnă excedentul pe care îl are o primărie, pentru că acel excedent înseamnă, de fapt, dezvoltare. Am căzut de acord ca în primăvara anului viitor să facem o analiză mult mai clară a acestor efecte, ceea ce confirmă că toată lumea se îndoieşte de rezolvarea 100% a problemei, dar sperăm ca dezvoltarea pe care o produc administraţiile locale să nu fie neglijată. Când vorbeşti de dezvoltarea României, vorbeşti de dezvoltarea acestor comunităţi. Suntem în etapa de a vedea aceste efecte doar peste şase luni de zile”, a mai spus primarul municipiului Arad.

În opinia lui, bugetele din cadrul impozitului pe venit vor scădea, în funcţie de localitate, între 22% şi 33%.

O să vedem forma de compensare, pentru că este o compensare doar pe 2018 şi încercăm ca în anul 2018, funcţie de ceea ce înseamnă efectul acestor legi, care încă sunt neclare, să reuşim la mijlocul anului viitor, printr-o rectificare şi o regândire, să creştem aceste cote aşa cum am solicitat noi - 60% sau chiar mult mai mult - pentru administraţiile locale”, a menţionat Falcă.

Premierul Mihai Tudose a fost însoţit, la discuţiile cu reprezentanţii Asociaţiei Muncipiilor, de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu şi de cel al Finanţelor, Ionuţ Mişa.

Printre edilii care au mers la Guvern se află Gabriela Firea, Robert Negoiţă, Ilie Bolojan sau Gheorghe Falcă.

Principalul subiect îl reprezintă modificările fiscale ce ar urma să intre în şedinţa de Guvern de miercuri.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni, că modificările aduse Codului Fiscal ar reprezenta "o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile" deoarece vor fi mai puţini bani la buget pentru investiţii. Edilul a precizat că premierul a invitat-o marţi la o întâlnire la Guvern.

"Pentru toate primăriile de municipiu, acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune pentru că vor fi bani mai puţini la buget pentru investiţii, avem foarte multe proiecte în derulare pe care vrem să le finalizam. Avem proiecte noi, care sunt acum în faza realizării studiilor de fezabilitate. Ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile şi premierul ne-a dat un răspuns pozitiv, fie va fi îmbunătăţit acest proiect, fie, dacă rămane în stadiul actual, este nevoie de stabilirea unui sistem de compensări", a spus Firea.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
TUDOSE ,
PRIMARI ,
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.