Dispute între Putere şi Opoziţie la dezbaterea bugetului

Senatorii şi deputaţii din Comisiile de Buget-Finanţe s-au contrat, vineri, în cadrul dezbaterilor generale asupra proiectului de buget, parlamentarii PSD şi PDL apreciind că bugetul pe 2009 este unul realist, iar cei ai PNL şi UDMR replicând că bugetul este nerealist şi populist.

10 afișări
Imaginea articolului Dispute între Putere şi Opoziţie la dezbaterea bugetului

Dispute între Putere şi Opoziţie la dezbaterea bugetului (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, deputatul PNL Eugen Nicolăescu a precizat că proiectul de buget nu este în concordanţă cu programul de guvernare al coaliţiei PSD-PDL, apreciind că acesta este un buget "de criză", şi nu unul "anticriză".

Nicolăescu a criticat faptul că proiectul de buget are în vedere majorarea de impozite şi taxe şi supraestimează veniturile fiscale. El a arătat, totodată, că la Educaţie nu s-au acordat cei 6% din PIB prevăzuţi de lege şi nici nu s-a respectat o creştere a punctului de pensie la 45%.

La rândul său, deputatul PDL Petru Călian a arătat că proiectul de buget este unul realist, nepopulist şi conduce la dezvoltare economică reală, axată pe investiţii şi nu pe împrumuturi.

Potrivit lui Călian, bugetul corespunde condiţiilor de criză financiară şi economică.

Deputatul PSD Petre Petrescu a arătat, de asemenea, că proiectul de buget este unul anticriză, elaborat într-o situaţie de criză, şi reflectă programul de guvernare.

Potrivit lui Petrescu, bugetul este perfectibil, iar imperfecţiunile pe care le are au la bază situaţia de criză, pe de o parte, şi situaţia lăsată de vechea guvernare, pe de altă parte.

Deputatul UDMR Petru Lakatos a arătat, la rândul său, că o creştere economică de 2,5% prevăzută de buget este "un vis roz", el apreciind că deficitul bugetar de 2% nu trebuie "fetişizat".

Lakatos a precizat că o creştere economică negativă este sinonimă cu recesiunea şi nu trebuie să existe o sfială în a folosi acest cuvânt.

Lakatos a precizat că în situaţii de criză consultarea opoziţiei este obligatorie şi i-a reproşat ministrului Ghorghe Pogea pentru că a omis acest lucru.

Vicepreşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Cameră, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, a arătat, de asemenea, că bugetul este unul realist, veniturile fiind la nivelul posibilităţilor economice.

El a felicitat ministerul de Finanţe pentru că nu s-a hazardat să supraevalueze veniturile şi l-a felicitat pentru plata restanţelor, care deblochează activitatea economică.

Vicepreşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Cameră, deputatul PNL Daniel Chiţoiu, a criticat proiectul de buget, considerând că acesta este "tendenţios, demagogic şi lipsit de realism".

Chiţoiu l-a criticat pe ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, pentru că a supraestimat PIB-ul pe 2009, deşi a menţionat contracţia economică, fapt caracterizat de Chiţoiu drept "demagogie pură".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici