DNA: Comisia Europeană constată un progres constant şi o confirmare fără echivoc că şi-a îndeplinit obiectivul

Raportul Comisiei Europene constată un progres constant şi o confirmare fără echivoc a faptului că, prin acţiunile sale profesioniste şi imparţiale, DNA a contribuit în mod esenţial la îndeplinirea, de către România, a obiectivului privind combaterea corupţiei, stabilit prin MCV, afirmă Direcţia.

141 afișări
Imaginea articolului DNA: Comisia Europeană constată un progres constant şi o confirmare fără echivoc că şi-a îndeplinit obiectivul

DNA: Comisia Europeană constată un progres constant şi o confirmare fără echivoc că şi-a îndeplinit obiectivul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La capătul a cinci ani de monitorizare, Raportul Comisiei Europene constată un progres constant şi o confirmare fără echivoc a faptului că, prin acţiunile sale profesioniste şi imparţiale, DNA a contribuit în mod esenţial la îndeplinirea, de către Romania, a obiectivului specific de combatere a corupţiei, stabilit în cadrul MCV", arată Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un comunicat remis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

Totodată, sursa citată arată că aprecierile pozitive ale activităţii DNA nu reprezintă o noutate în Rapoartele periodice ale Comisiei Europene. În mod particular însă, în acest raport, instituţia este nominalizată în felul următor: "Performanţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie în investigarea cazurilor de mare corupţie reprezintă unul din cele mai importante câştiguri ale României de după aderare", arată sursa citată.

Potrivit Direcţiei Anticorupţie, raportul CE remarcă un progres în ce priveşte hotărârile judecătoreşti pronunţate în cauzele instrumentate de procurorii DNA - atât ca număr cât şi ca relevanţă - făcând referire la cauze cu demnitari şi funcţionari de rang înalt, cauze mediatizate de altfel şi de presă. Concret, se arată în raport: "An de an, începând cu 2007, DNA a avut capacitatea de a trimite în judecată un număr tot mai mare de cauze cu reprezentanţi ai partidelor din tot spectrul politic şi cu persoane din sistemul judiciar", iar "deciziile de condamnare pronunţate în dosarele de mare corupţie denotă o abordare profesionistă şi solidă din partea procurorilor", menţionează sursa citată.

Ca trăsătură a activităţii ultimilor cinci ani, raportul subliniază ca instituţia a acţionat cu energie şi imparţialitate în anchetele penale. "Prin urmare, acest raport confirmă bunele performanţe ale DNA nu doar sub aspectul numărului de dosare trimise în judecată ci şi din perspectiva deciziilor de condamnare în cazuri de corupţie la vârf, ceea ce reprezintă finalitatea muncii procurorului", conchide DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici