DNA ridică documente de la Ministerul Finanţelor, privind un dosar ce vizează un contract al Loteriei cu grupul Novomatic. REACŢIA Ministerului

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) ridică documente, miercuri, de la Ministerul Finanţelor, în legătură cu un dosar care vizează Loteria Română, potrivit unor surse judiciare. Ministerul Finanţelor a precizat că DNA nu face percheziţii la sediul ministerului, ci a solicitat, în scris, unele documente, pe care instituţia le pune la dispoziţie.

4004 afișări
Imaginea articolului DNA ridică documente de la Ministerul Finanţelor, privind un dosar ce vizează un contract al Loteriei cu grupul Novomatic. REACŢIA Ministerului

DNA ridică documente de la Ministerul Finanţelor, în legătură cu un dosar ce vizează Loteria Română (Foto: Dragos Savu / Mediafax Foto)

UPDATE 16:30 - Documentele ridicate de DNA de la MFP, legate de un contract al Loteriei cu grupul Novomatic

Documentele ridicate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de la Ministerul Finanţelor sunt legate de un contract încheiat de Loteria Română cu grupul Novomatic, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că în cauza care vizează Loteria Română, anchetatorii au în vedere, printre alte probe, şi un raport al Corpului de control al Ministerului Finanţelor.

UPDATE 13:16 - MFP: DNA nu face percheziţii la Ministerul Finanţelor, a solicitat în scris unele documente, le dăm

"DNA nu face percheziţii la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), ci a solicitat unele documente referitoare la verificările efectuate de Corpul de Control al Ministrului la C.N. Loteria Română. Solicitarea a fost făcută în data de 28 septembrie a.c., prin intermediul unei adrese scrise", se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanţelor.

Totodată, reprezentanţii ministerului punctează că solicitarea de documente de către DNA este o practică obişnuită.

"Subliniem că Ministerul Finanţelor Publice pune la dispoziţia DNA toate documentele solicitate", se mai spune în comunicat.

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că în cauza care vizează Loteria Română, anchetatorii au în vedere, printre alte probe, şi un raport al Corpului de control al Ministerului Finanţelor.

Potrivit surselor citate, reprezentanţii Ministerului Finanţelor le pun la dispoziţie procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie documentele solicitate.

Sursele citate nu au dorit să precizeze de când a fost deschis dosarul în care este vizată Loteria Română şi dacă se fac cercetări doar pentru fapte sau sunt anchetate şi persoane.

La DNA este un dosar care vizează un contract acordat de Loteria Română, în perioada în care era condusă de Gheorghe Benea (2009 - 2012), firmei Shelter Security, al cărei patron este Alin Ionescu, soţul cântăreţei Cristina Spătar, prin care ar fi fost produs un prejudiciu de 10 milioane de euro. Alin Ionescu a fost audiat la DNA, la sfârşitul lunii mai, iar surse judiciare declarau atunci că dosarul a fost întocmit pornindu-se de la informaţii dintr-un raport al Curţii de Conturi.

În octombrie 2014, DNA a făcut verificări la Loteria Română în cazul unor proceduri de achiziţie publică, ancheta fiind atunci în faza stabilirii prejudiciului adus la bugetul de stat, declarau, pentru MEDIAFAX, oficiali ai DNA, care precizau că în cauză "se fac acte de urmărire penală".

Potrivit unor surse judiciare, această anchetă vizează contractele încheiate între Loteria Română şi firma greacă Intralot.

Loteria Română şi Intralot au început să colaboreze în 2003, printr-un contract pe zece ani care viza jocuri loteristice şi servicii suport şi care a expirat în decembrie 2013. După expirarea contractului, acesta a fost prelungit prin acte adiţionale.

În 2013, Consiliul Concurenţei a amendat cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Compania Naţională Loteria Română, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings, pentru înţelegeri anticoncurenţiale. Conform contractului care a expirat în 2013, Intralot primea 7,5% din încasările totale de la loto, pentru asistenţa tehnică oferită în exploatarea aparaturii electronice.

În august 2013, Loteria Română a solicitat oferte tehnice şi financiare pentru implementarea unui sistem de jocuri loteristice şi servicii suport. Solicitarea se referea atât la ofertarea unui preţ global pentru achiziţia serviciului la cheie, cât şi ofertarea unui procent din profitul brut (GGR) obţinut în urma asocierii Loteriei cu contractorul, ambele pe o perioadă de 10 ani.

Cea mai avantajoasă ofertă a fost înaintată de Intralot, aşa cum reiese dintr-o analiză proprie a Loteriei, dar şi dintr-un raport al casei de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, angajată în acest sens.

În 25 iunie 2014, ministrul de atunci al Finanţelor, Ioana Petrescu, a semnat un ordin prin care a mandatat reprezentanţii statului în AGA a Loteriei Române să împuternicească Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă a companiei să înceapă negocierile pentru încheierea unui contract de asociere în participaţie, pentru operarea unui nou sistem loteristic. Petrescu a emis acest ordin întrucât ultimul act adiţional la contractul cu firma Intralot urma să expire la 30 iunie 2014.

Contractul de asociere în participaţie urma să vizeze jocurile 6/49, 5/40, Joker, Noroc, Noroc Plus, Super Noroc, Pronosport, Pronosport S şi servicii suport.

Referitor la acest subiect, Ioana Petrescu declara atunci că se poartă negocieri, în încercarea de a fi obţinut un contract avantajos pentru Loteria Română.

Ioana Petrescu preciza că un raport al Corpului de Control, în cazul Loteriei Române, a fost finalizat, iar foştii directori sau membri ai AGA care apar în acest document ar urma să fie trimişi în judecată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici