DNA urmează să solicite Camerei aviz pentru arestarea lui Ion Stan

DNA urmează să solicite Camerei Deputaţilor, în câteva zile, un aviz pentru arestarea deputatului PSD Ion Stan, acuzat de trafic de influenţă. În cazul în care Parlamentul va aproba cererea DNA, deputatul va fi dus în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care la rândul său trebuie să decidă dacă Stan va fi cercetat în libertate sau în stare de arest preventiv.

264 afișări
Imaginea articolului DNA urmează să solicite Camerei aviz pentru arestarea lui Ion Stan

Ion Stan (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Cererea DNA urmează să fie transmisă Ministerului Justiţiei care mai apoi o remite conducerii Camerei Deputaţilor, transmite gandul.info. De aici cererea este analizată de Comisia Juridică a Camerei, care emite un aviz consultativ care poate fi pozitiv sau negativ.

În final plenul Camerei se pronunţă prin vot asupra cererii de încuviinţare a arestării.

DNA a început urmărirea penală faţă de Ion Stan pentru două infracţiuni de trafic de influenţă.

Procurorii DNA arată, în ordonanţa de începere a urmăririi penale, că Ion Stan a cerut 130.000 de lei de la persoana care l-a denunţat, bani care urmau să fie folosiţi pentru cumpărarea de combustibil pentru unele autoturisme ce urmau să fie folosite în campania electorală a deputatului. De asemenea, de banii respectivi urmau să fie cumpărate alimente care să fie împărţite alegătorilor în preajma alegerilor din 9 decembrie.

În schimb, Ion Stan i-a promis omului de afaceri că îi va obţine contracte cu statul, prin influenţa pe care o are asupra unor funcţionari cu putere de decizie.

"În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie 2012, învinuitul Stan Ion a primit, prin intermediul lui Sarca Florin, patru tranşe a câte 15.000 lei fiecare, o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală", arată procurorii DNA.

Procurorii DNA mai arată că Ion Stan a primit în perioada mai-iunie 2009, în mod indirect, în beneficiul PSD, produse pentru campania electorală în valoare de circa 100.000 euro.

Ion Stan a fost audiat la DNA pe 23 şi 26 noiembrie. Pe 23 noiembrie, întrebat dacă a discutat cu colegii de partid şi cu preşedintele PSD, Victor Ponta, despre dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, deputatul Ion Stan a spus că va discuta în 26 noiembrie cu aceştia despre cauza penală.

Totodată, Ion Stan a spus, răspunzând unei întrebări, că nu îşi va da demisia din Parlament şi că va continua campania electorală pentru un nou mandat de deputat într-un colegiu din Dâmboviţa.

Luni 26 noiembrie Ion Stan nu a mai făcut nici un fel declaraţii în faţa sediului DNA menţionând doar că a onorat o invitaţie a procurorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici