Dosarul privind concursul trucat de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, trimis în judecată. Un inculpat şi-a recunoscut vina

Dosarul privind angajarea unor persoane în cadrul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul (MRP), despre care procurorii spun că ar fi fost aranjat, a fost trimis în judecată de DNA, unul dintre inculpaţi semnând un acord de recunoaşterea vinovăţiei, anunţă, miercuri, parchetul.

630 afișări
Imaginea articolului Dosarul privind concursul trucat de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, trimis în judecată. Un inculpat şi-a recunoscut vina

Dosarul privind concursul trucat de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, trimis în judecată. Un inculpat şi-a recunoscut vina

Astfel, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a directoarei de cabinet a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Felicia Elena Pop, şi a unui angajat din MRP, membru al comisiei de concurs, Mihai Cornel Zaharia. Ambii vor fi judecaţi pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

„Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a organizat un concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale de execuţie pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat date şi probe că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcţiile, în detrimentul altora, criteriul competenţei devenind total nerelevant”, potrivit rechizitoriului procurorilor.

Proba scrisă a fost stabilită pentru data de 31 iulie 2017, precizează anchetatorii.

În acest context, în perioada 20 – 31 iulie 2017, Felicia-Elena Pop, la cererea ministrului Ilie Viorel, ar fi solicitat membrilor comisiei de concurs - Maria Alexandrescu şi Mihai-Cornel Zaharia - subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie 2017.

„La data de 28 iulie 2017, inculpaţii Alexandrescu Maria şi Zaharia Mihai-Cornel au pus la dispoziţia directoarei de cabinet subiectele şi baremele de corectare aferente probei scrise, ştiind că respectivele informaţii nu erau destinate publicităţii şi că urmează a fi dezvăluite anumitor candidaţi ce urmau să susţină proba scrisă. În aceeaşi zi, directoarea de cabinet, inculpata Pop Felicia-Elena a dat candidaţilor agreaţi subiectele şi rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceştia au avut acces la subiectele de concurs şi la rezolvarea lor, fiind vădit favorizaţi faţă de ceilalţi candidaţi, a reieşit că, potrivit înţelegerii, ei au şi întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidaţii favorizaţi”, au conchis procurorii anticorupţie.

Mai mult, potrivit statului de funcţii din schema de personal a ministerului, nu toţi candidaţii favorizaţi ar fi îndeplinit condiţiile de vechime pentru a ocupa posturile.

„În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul a dispus modificarea statului de funcţii, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora”, menţionează sursa citată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

În acelaşi dosar, Maria Alexandrescu, angajată în cadrul MRP, membră a comisiei de concurs, şi-a recunoscut vina.

„În prezenţa avocatului, inculpata Alexandrescu Maria a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: pedeapsa închisorii de 1 an şi 9 luni, cu amânarea aplicării pedepsei în condiţiile art. 83 din C. pen., cu stabilirea unui termen de supraveghere de 2 ani”, precizează DNA.

Referitor la faptele ministrului Viorel Ilie, procurorii au cerut încuviinţare pentru începerea urmăririi penale pentru instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În octombrie 2017, însă, Senatul a hotărât să nu ceară urmărirea penală a senatorului Viorel Ilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici