Dragnea: Nu am susţinut, nu voi susţine modificările Codului Penal. Foarte bine a făcut Curtea Constituţională că le-a blocat

Vicepremierul Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD, a declarat, vineri, că nu a susţinut, nu susţine şi nu va susţine modificările la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor la sfârşitul anului 2013, el arătând că foarte bine a procedat Curtea Constituţională blocându-le.

828 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Nu am susţinut, nu voi susţine modificările Codului Penal. Foarte bine a făcut Curtea Constituţională că le-a blocat

Dragnea: Nu am susţinut, nu voi susţine modificările Codului Penal. Foarte bine a făcut Curtea Constituţională că le-a blocat (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Foarte bine a făcut Curtea Constituţională. M-aţi întrebat şi v-am dat un răspuns instantaneu şi foarte scurt şi foarte clar. Nu vreau să comentez criticile. Mi-aţi pus o întrebare. Foarte bine că s-au blocat acele demersuri", a spus Dragnea.

El a evitat să răspundă întrebărilor care vizau faptul că şi PSD a susţinut acele modificări.

"Eu vă spun că acele modificări la Codul Penal nu le-am susţinut, nu le susţin şi nu le voi susţine", a spus Dragnea.

Întrebat dacă Legea amnistiei ar trebui susţinuă în continuare, Dragnea a răspuns: "Nu m-am aplecat cu mare atenţie asupra ei, probabil că nu. Dar nu mai vreau să mai vorbesc de Codul penal".

Modificările la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor în 10 decembrie 2013 sunt neconstituţionale, a decis, miercuri, Curtea Constituţională.

Astfel, CC a admis obiecţia şi a constatat neconstituţionalitatea articolului I punctul 5 şi articolului II punctul 3 din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care înlătură din categoria funcţionarilor publici şi a funcţionarilor pe preşedintele României, pe deputaţi şi senatori, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale şi care nu sunt finanţate de la bugetul de stat.

"Aceste dispoziţii încalcă art.1 alin.(1) şi (5) din Constituţie referitor la statul de drept şi obligaţia respectării Constituţiei şi a legilor, art.16 alin.(1) şi (2) care consacră principiul egalităţii în drepturi, precum şi art.11 alin.(1) privind obligaţia statului român de a îndeplini întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce îi revin din tratatele internaţionale", se arată într-un comunicat de presă al Curţii Constituţionale remis agenţiei MEDIAFAX.

De asemenea, judecătorii constituţionali au constatat neconstituţionalitatea articolului unic din Legea pentru modificarea articolului 253 indice 1 din Codul Penal, care înlătură funcţionarii publici din sfera subiecţilor activi a infracţiunii de conflict de interese şi care exceptează din categoria actelor incriminatoare emiterea, aprobarea, adoptarea şi semnarea actelor administrative, precum şi cele care privesc creaţia, dezvoltarea, pregătirea ştiinţifică, artistică, literară şi profesională.

"Aceste dispoziţii încalcă art.1 alin.(1) şi (5) din Constituţie referitor la statul de drept şi obligaţia respectării Constituţiei şi a legilor, art.16 alin.(1) şi (2) care consacră principiul egalităţii în drepturi, precum şi art.11 alin.(1) privind obligaţia statului român de a îndeplini întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce îi revin din tratatele internaţionale", a precizat Curtea Constituţională.

Judecătorii constituţionali au constatat şi neconstituţionalitatea articolului I punctul 2 şi articolului II punctul 5 din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative, privind modificarea articolului 741 din actualul Cod Penal, respectiv a articolului 309 indice 1 din noul Cod Penal, dispoziţii care reglementează o cauză de reducere şi de înlocuire a pedepselor pentru anumite infracţiuni, denumite generic "infracţiuni prin care s-a produs un prejudiciu evaluabil în bani", potrivit CC.

"Aceste dispoziţii sunt neconstituţionale raportat la art.1 alin.(3) şi (5) din Constituţie referitoare la statul de drept, obligaţia respectării Constituţiei şi a legilor în ceea ce priveşte claritatea şi previzibilitatea normelor, art.21 privind accesul liber la justiţie şi art.147 alin.(1) şi (4) din Constituţie privind caracterul general obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale", a precizat sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici