Ecaterina Andronescu îndeamnă la reacţie, după declaraţiile preotului Răducă despre sarcina survenită în urma unui viol: Universitatea să sesizeze comisia de etică

Ecaterina Andronescu a reacţionat la declaraţiile prodecanului Facultăţii de Teologie şi subliniază că Universitatea trebuie să sesizeze comisia de etică pentru a fi dispuse mai multe măsuri, inclusiv aceea de a-l înlătura de la conducerea facultăţii.

2443 afișări
Imaginea articolului Ecaterina Andronescu îndeamnă la reacţie, după declaraţiile preotului Răducă despre sarcina survenită în urma unui viol: Universitatea să sesizeze comisia de etică

Ecaterina Andronescu îndeamnă la reacţie, după declaraţiile preotului Răducă despre sarcina survenită în urma unui viol: Universitatea să sesizeze comisia de etică

„Apreciez intervenţia Universităţii prin poziţia pe care rectorul a exprimat-o public, îl susţin şi cred că este prima măsură pe care Universitatea trebuie să o ia, şi anume de a îl scoate din funcţia de conducător de facultate pentru că este prodecan la facultatea de Teologie. Dar eu cred că fiind convinsă de etica Universităţii se poate sesiza, cu atât mai mult cu cât domnia sa este profesor de morală, mi se pare extrem de nepotrivită modalitatea pe care ales-o să exprime public un subiect destul de delicat”, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la Realitatea Tv.

Potrivit ministrului, este surprinzător modul în care prodecanul a ales să se exprime.

„Mă întreb fără îndoială ce se întâmplă cu studenţii pe care îi are şi care sunt elementele legate de cursul de morală pe care îl predă. De aceea, eu sugerez Universităţii - pentru că Universitatea este cea care trebuie să ia măsuri în baza autonomiei universitare -, sugerez să sesizeze comisia de etică să analizeze mai în profunzime cazul şi sigur să adauge şi alte măsuri”, a mai spus Andronescu.

Declaraţiile preotului au fost nepotrivite, mai ales pentru că vin din partea unui profesor care predă morală, mai punctează ministrul.

„Pur şi simplu mă oripilează, pur şi simplu. Pe scurt dacă mă întrebaţi pe mine eu v-aş răspunde într-un mod foarte tranşant: nu are ce căuta ca profesor într-o Universitate, cu atât mai mult într-o Facultate de Teologie”, mai spune sursa citată.

Prodecanul Facultăţii de Teologie şi secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române a făcut afirmaţii discriminatorii într-o emisiune difuzată în 27 mai, la Radio Trinitas.

"Vă rog să reţineţi, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de aşa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se şi întâlnească şi să fie fertilizat oul", este un răspuns dat de Vasile Răducă unei ascultătoare la postul de radio Trinitas, care aparţine Patriarhiei, potrivit paginademedia.ro.

Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a cerut, marţi, demiterea prodecanului Facultăţii de Teologie.

Preotul Vasile Răducă, prodecan al Facultăţii de Teologie, după afirmaţiile controversate legate de viol şi sarcină: Regret că vorbele au avut ecou nedorit

Preotul Vasile Răducă, cel care a lansat afirmaţii controversate şi discriminatorii despre sex, viol şi musulmani într-o emisiune, a revenit cu explicaţii şi a precizat că regretă că vorbele sale au avut ecou nedorit şi a invocat argumente ştiinţifice pentru a-şi susţine afirmaţiile.

„Constat cu regret faptul că vorbele mele, adresate în contextul unui dialog la radio, cu persoane care cereau îndrumare din punct de vedere creştin ortodox pentru situaţiile delicate de viaţă în care se aflau, au avut un ecou nedorit. Revin, aşadar cu explicaţii pe care le găsesc necesare pentru a clarifica problemele extrem de delicate care nu puteau fi ‚rezolvate’ la telefon şi la radio, din lipsă de timp, dar care au avut un răspuns cât se poate de valid din punct de vedere teologic”, spune prodecanul Facultăţii de Teologie în mesajul său. Citeşte CONTINUAREA

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici