Eckstein Kovacs, despre prezenţa femeii în politică: UDMR este cel mai macho partid din România

Consilierul Prezidenţial Peter Eckstein Kovacs a declarat, joi, la o dezbatere ISP pe tema rolului femeii în politica românească, că UDMR este "cel mai macho partid", dând exemplul celor două deputate care au intra în Parlament datorită calculatorului, prin redistribuire şi nu datorită partidului.

37 afișări
Imaginea articolului Eckstein Kovacs, despre prezenţa femeii în politică: UDMR este cel mai macho partid din România

Eckstein Kovacs, despre prezenţa femeii în politică: UDMR este cel mai macho partid din România (Imagine din arhiva Mediafax Foto/Mircea Roşca)

Peter Eckstein Kovacs a declarat la dezbaterea "Vină sau virtute: ce caută femeile în politica româneasă", că punctul său de vedere nu coincide neapărat cu cel al Administraţiei prezidenţiale, ci cu platforma liberală din UDMR, al cărui iniţiator este.

El a ţinut să prezinte mai multe date statistice de actualitate privind prezenţa femeii în politică, la nivel mondial, dând exemplul ţărilor precum Rhuanda, unde procentul acestora ajunge la peste 50%, Suedia, Africa de Sud, Olanda, Finlanda, Islanda, cu un procent de peste 40%, Etiopia, cu peste 20% reprezentare.

"Noi suntem la pagina 6, cu 11% 'în Camera deputaţilor şi 5,8% în Senat", a adăugat consilierul prezidenţial, arătând că Ungaria ne urmează în clasament, cu 11% şi a ţinut să dea asigurări că stăm foarte bine, în condiţiile în care acum doi ani, ne clasam pe locul 124.

"Am făcut nişte paşi", a comentat Eckstein Kovacs, arătând că Arabia Saudită se află la coada clasamentului, fără nicio femeie reprezentată la nivel politic.

Despre prezenţa femeilor la nivel guvernamental, consilierul prezidenţial a comentat: "În afară de figura luminoasă a doamnei ministru Udrea, nu există nicio femeie, la nivelul de Guvernului", adăugând că o prezenţă scăzută se află la nivelul autorităţilor locale, cu un procent de 9-10%.

Eckstein Kovacs a arătat că a propus o metodă în Parlament, dar şi în UDMR, ca pe listele electrale să nu existe trei persoane de acelaşi gen. Această metodă a fost respinsă în Parlament, iar răspunsul din congresul UDMR a fost că s-a venit cu nişte remarci de "macho".

"Ceea ce este şi mai rău. UDMR este, de altfel, recunoscut drept cel mai macho partid din România. În momentul de faţă avem două deputate, dar au intrat prin grija calculatorului, prin redistribuire, nu că li s-a dat şansa să participe la un colegiu cu un loc sigur", a mai spus consilierul prezidenţial.

El a afimat că partidele au prima şi cea mai mare responsabilitate în a asigura reprezentarea normală a femeilor în politică şi s-a exprimat pentru stabilirea unor sancţiuni în legea electorală, atunci când listele de candidaţi nu cuprind şi femei, acestea trebuind să fie respinse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici