Elena Udrea, urmărită penal pentru complicitate la abuz în serviciu, în cazul împrumutului de la BRD. Fostul ministru a fost audiat azi în acest dosar

Elena Udrea este urmărită penal pentru complicitate la abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, în dosarul de la DNA privind creditul contractat de aceasta la BRD, în aceeaşi cauză fiind pus sub acuzare şi Sorin Popa, fost vicepreşedinte al băncii.

4147 afișări
Imaginea articolului Elena Udrea, urmărită penal pentru complicitate la abuz în serviciu, în cazul împrumutului de la BRD. Fostul ministru a fost audiat azi în acest dosar

Elena Udrea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Direcţia Naţională Anticorupţie arată luni, într-un comunicat de presă, că în această cauză sunt urmăriţi penal Sorin Mihai Popa, director general adjunct al unei bănci la data faptelor, pentru abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, şi Elena Gabriela Udrea, secretar executiv al unui partid, la data faptelor, în prezent deputat, pentru complicitate la abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
 
Potrivit ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, în perioada 2007- 2010, Sorin Mihai Popa "şi-a îndeplinit cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, prin aceea că a acordat clientului Udrea Elena Gabriela o serie de derogări care au condus la prejudicierea băncii".
 
"Prejudiciul în dauna băncii a fost determinat de neîncasarea sumelor datorate cu titlu de dobândă sau comision şi prin neexecutarea garanţiilor la momentul la care creditul putea fi declarat scadent anticipat (practic a amânat declararea creditului ca neperformant şi a privat banca de posibilitatea recuperării creanţei din executarea garanţiilor). De asemenea, a permis scoaterea bunurilor debitorului Udrea Elena Gabriela de sub incidenţa contractului de garanţie; la cererea suspectei Udrea Elena Gabriela, a permis aprobarea unui contract de novaţie, prin care debitorul iniţial solvabil, în persoana lui Udrea Elena Gabriela, a fost înlocuit cu unul insolvabil, împrejurare în care banca s-a aflat în imposibilitatea de a-şi recupera creditul", au precizat procurorii.
 
Anchetatorii susţin că, potrivit atribuţiilor stabilite prin contractul de administrare, Sorin Mihai Popa avea atribuţii de coordonare şi control cu privire la activitatea structurilor de Private Banking (clienţi privilegiaţi) şi risc, atribuţii în validarea şi aprobarea ofertării clienţilor privilegiaţi, precum şi în ceea ce priveşte acordarea de derogări de la prevederile normei bancare.
 
Elena Udrea este acuzată că a solicitat directorului Sorin Popa acordarea unui credit în valoare de 3.280.000 de euro, în regim Private Banking, fără să fi urmat procedura obişnuită a negocierii condiţiilor de finanţare cu persoanele aflate în subordinea directorului.
 
De asemenea, Udrea este suspectată că "a pus la dispoziţia băncii un raport supraevaluat a terenurilor pe care trebuia instituită ipoteca, a solicitat cedarea creditului prin novaţie către o altă persoană, în condiţiile în care cunoştea că persoana respectivă nu are posibilitatea să achite obligaţiile rezultate din contractul de credit, în sensul că nu avea bunurile necesare cu care să garanteze achitarea întregului credit".
 
Procurorii au precizat că prejudiciul cauzat băncii este de 2.576.541,53 de euro, reprezentând creditul acordat Elenei Udrea şi bunurile mobile şi imobile care au fost scoase din sfera garanţiilor contractuale şi nu mai pot fi executate.
 
Anchetatorii le-au adus la cunoştinţă Elenei Udrea şi lui Sorin Popa calitatea procesuală şi acuzaţiile din acest dosar.
 
Elena Udrea a fost luni la Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul privind creditul contractat de la BRD, cauză care a fost trimisă la DNA de procurorii DIICOT.
 
Dosarul privind creditul contractat de la BRD este al patrulea al Elenei Udrea instrumentat de procurorii DNA, după Microsoft, Gala Bute şi Hidroelectrica, în acesta din urmă fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului fiind pus sub urmărire vineri.
 
Procurorii DIICOT au instrumentat dosarul privind acordarea, în mod ilegal, a mai multor credite de către BRD. Între acestea se numără şi cel făcut de Elena Udrea, în valoare de aproximativ trei milioane de euro. În cazul fostului ministru al Turismului, DIICOT şi-a declinat competenţa, în 4 martie, şi a trimis dosarul la DNA.
 
Vineri, într-un alt dosar, Elena Udrea a fost pusă sub control judicar pe cauţiune, stabilită la cinci milioane de lei, caz în care acuzaţiile DNA sunt legate de vânzarea şi renovarea unei vile din Eforie Sud, dar şi un contract între Hidroelectrica şi o firma privată, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari. Camera Deputaţilor a avizat începerea urmăririi penale şi a reţinerii Elenei Udrea în această cauză.
 
La ieşirea din sediul DNA, Elena Udrea a spus că la Direcţie ar trebui să se înfiinţeze "Secţia de urmărire penală a Elenei Udrea", adăugând că crede că "DNA se ocupă de Elena Udrea şi, din când în când, ca să arate că mai există şi altă activitate, mai apare câte un personaj".
 
În acest caz, Elena Udrea a spus că va contesta decizia de a fi pusă sub control judiciar pentru o cauţiune de cinci milioane de lei. Udrea a mai spus că nu poate să achite o cauţiune atât de mare, în condiţiile în care toate bunurile sale sunt sechestrate de DNA. Elena Udrea a precizat că se va cere un nou aviz de arestare dacă nu plăteşte cele cinci milioane de lei până marţi.
 
În dosarul privind creditele BRD, DIICOT a început urmărirea penală în cazul a 30 de persoane.
 
Potrivit DIICOT, doi dintre liderii grupării infracţionale, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrul BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, ”au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonate şi aflate în raporturi de muncă cu banca, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a unui număr de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreaţi de bancă”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici