Erdogan spune că ar putea câştiga în continuare

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că ar putea câştiga în continuare alegerile, dar că va respecta decizia naţiunii în cazul în care se va ajunge la un al doilea tur de scrutin, peste două săptămâni.

677 afișări
Imaginea articolului Erdogan spune că ar putea câştiga în continuare

Erdogan spune că ar putea câştiga în continuare

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este prins într-o cursă electorală strânsă la începutul zilei de luni, fiind posibilă o confruntare decisivă cu principalul său contracandidat.

Rezultatele, indiferent dacă vor veni în câteva zile sau după ce va avea loc un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni, vor determina dacă un aliat NATO care se află la graniţa dintre Europa şi Asia, dar care se învecinează cu Siria şi Iranul, rămâne sub controlul lui Erdogan sau reia calea mai democratică promisă de principalul său rival, liderul opoziţiei Kemal Kilicdaroglu, scrie AP.

Vorbind în faţa susţinătorilor din Ankara, Erdogan, în vârstă de 69 de ani, a declarat că ar putea câştiga în continuare, dar că va respecta decizia naţiunii în cazul în care cursa va ajunge la un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni.

"Nu ştim încă dacă alegerile s-au încheiat în primul tur. ... Dacă naţiunea noastră a optat pentru un al doilea tur de scrutin, acest lucru este de asemenea binevenit", a declarat Erdogan luni, menţionând că voturile cetăţenilor turci care trăiesc în străinătate trebuie încă numărate. El a obţinut 60% din voturile din străinătate în 2018.

Alegerile din acest an s-au axat în mare parte pe probleme interne, cum ar fi economia, drepturile civile şi cutremurul din februarie care a ucis peste 50.000 de persoane. Dar naţiunile occidentale şi investitorii străini au aşteptat, de asemenea, rezultatul din cauza conducerii neortodoxe a economiei şi a eforturilor adesea mercantile, dar de succes, ale lui Erdogan de a plasa Turcia în centrul negocierilor internaţionale.

Cu numărătoarea neoficială aproape finalizată, sprijinul alegătorilor pentru actualul preşedinte a scăzut sub majoritatea necesară pentru ca acesta să câştige realegerea directă. Erdogan a obţinut 49,3% din voturi, în timp ce Kilicdaroglu, 45%, potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu.

"Vom câştiga în mod absolut turul al doilea... şi vom aduce democraţia", a declarat Kilicdaroglu, 74 de ani, candidatul unei alianţe formate din şase partide, argumentând că Erdogan a pierdut încrederea unei naţiuni care cere acum o schimbare.

Autoritatea electorală din Turcia, Consiliul Electoral Suprem, a declarat că a furnizat "instantaneu" cifrele partidelor politice concurente şi că va face publice rezultatele după ce numărătoarea va fi finalizată şi încheiată.

Majoritatea buletinelor de vot de la cei 3,4 milioane de alegători de peste hotare cu drept de vot trebuie încă numărate, potrivit consiliului.

Erdogan a guvernat Turcia fie ca prim-ministru, fie ca preşedinte din 2003. În perioada premergătoare alegerilor, sondajele de opinie au indicat că liderul din ce în ce mai autoritar se află la mică distanţă de contracandidatul său.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici