Eroare de transcriere în Portugalia: procurorii s-au îndreptat împotriva premierului, deşi era vorba despre ministrul Economiei

  • În convorbirea telefonică se vorbea despre António Costa Silva, care este ministrul Economiei şi care are aproape cu acelaşi nume ca prim-ministrul.
  • O neglijenţă în transcriere a făcut ca vinovat să fie socotit premierul, care a şi demisionat.
  • Procurorul a recunoscut eroarea, semnalată de apărarea unuia dintre acuzaţi.
342 afișări
Imaginea articolului Eroare de transcriere în Portugalia: procurorii s-au îndreptat împotriva premierului, deşi era vorba despre ministrul Economiei

Premierul António Costa

Prim-ministrul şi-a dat demisia, iar Portugalia va reveni la vot în martie anul viitor, dar nu era vorba despre acel „António Costa” menţionat în interceptările telefonice care i-au copleşit pe socialişti aflaţi la guvernare. Era aproape omonimul său, spun ziarele, adică António Costa Silva, ministrul Economiei.

Avocatul lui Diogo Lacerda Machado, unul dintre cei loiali premierului care a ajuns marţi în cătuşe, a prezentat judecătorilor eroarea de transcriere.

Printre alţii, a fost vizat şi şeful de cabinet al premierului, Vítor Escária: în biroul său, agenţii au descoperit 75.000 de euro în numerar, ascunşi printre cărţi şi chiar în cutii de vin.

Parchetul ar fi recunoscut deja greşeala. În convorbirea telefonică, la sfârşitul lunii august 2022, Lacerda Machado a menţionat unui manager de companie mijlocirea lui António Costa pentru un centru de date din Sines, unul dintre centrele afectate de proiecte ecologice, inclusiv un hub verde cu hidrogen, asupra cărora se referea anchetele de corupţie.  

Transcrierea s-a oprit la „Costa”. Lacerda Machado, a declarat avocatul său în faţa instanţei de la Lisabona, a explicat în timpul interogatoriului că, cu acea ocazie, se referea la şeful Economiei.

Pentru a ajunge la prim-ministru - prietenul său personal, de la care a primit dosare serioase în trecut - ar fi fost suficient un telefon sau un mesaj. De aici, formula: „Voi găsi o modalitate de a vorbi cu António Costa”.

În timpul discursului său către naţiune la TV, Costa a spus că a ignorat ancheta, dar a considerat aura de suspiciune incompatibilă cu rolul său. Măsurile justiţiei se bazează şi pe peste 40 de percheziţii în palatul prezidenţial şi în birourile a două ministere.

În total, sunt nouă inculpaţi. Marţi, Curtea Supremă a confirmat existenţa unui caz separat pentru presupusul trafic de influenţă al premierului.

Ar fi însă singura menţiune a omului care guvernează ţara din 2015. Chiar dacă la finalul investigaţiilor nu a fost oficializată o acuzaţie la adresa premierului, Parlamentul a fost acum dizolvat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici