Eugen Tomac: Occidentul trebuie să-şi schimbe strategia împotriva lui Putin

  • Presiunea internaţională trebuie pusă şi pe China, în contextul războiului din Ucraina, declară, luni, eurodeputatul Eugen Tomac.
  • Preşedintele PMP are argumente şi pentru o eventuală „no fly zone” în Ucraina.
5278 afișări
Imaginea articolului Eugen Tomac: Occidentul trebuie să-şi schimbe strategia împotriva lui Putin

Eugen Tomac e de părere că Occidentul ar trebui să-şi schimbe tactica în privinţa războiului din Ucraina.

„Asistăm la un război crunt, fără precedent în Europa, după cel de-al Doilea Război Mondial, iar faptul că Vladimir Putin nu dă nici un fel de semn de negociere arată cât de diabolică este strategia Kremlinului, în intenţia de a duce un război pe termen mediu şi pe termen lung împotriva Ucrainei. Tocmai de aceea cred că este absolut necesar ca atât UE, cât şi SUA să-şi schimbe strategia în ceea ce priveşte sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse”, declară la RFI Eugen Tomac.

În opinia liderului PMP, „este clar că la ora actuală, un actor care trebuie mult mai ferm să-şi expună punctul de vedere şi care pare să dea semne de disponibilitate în a negocia pe acest dosar este China şi China trebuie să înţeleagă că nu poate să rămână neutră în această situaţie care destabilizează Europa şi până la urmă destabilizează un stat cu care are o frontieră foarte largă (...). Cred că presiunea internaţională trebuie pusă şi pe China, pentru a nu rămâne în această zonă care pare să-i convină”.

Preşedintele Volodimir Zelenski cere din nou NATO stabilirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

„Dacă nu ne închideţi cerul, este doar o chestiune de timp până când rachete ruseşti vor cădea pe teritoriul NATO”, spune liderul de la Kiev.

Întrebat dacă ar trebui o „no fly zone”, Eugen Tomac a răspuns: „Cred că NATO are obligaţia să evalueze în fiecare zi evoluţia situaţiei şi tocmai de aceea cred că din acest punct de vedere trebuie să ne gândim la orice risc, pentru că a rămâne doar observatori atenţi şi angajaţi doar politic într-un dialog cel puţin fără rezultate până la această oră (...), este limpede că la Kremlin există inflexibilitate în ceea ce priveşte acest dialog şi evident că NATO trebuie să ia în calcul orice opţiune care ajută la oprirea acestui război”.

La remarca jurnalistului că o „no fly zone” ar însemna implicarea activă a NATO în războiul din Ucraina, preşedintele PMP a răspuns: „Tocmai din acest punct de vedere cred că ultima reuniune a miniştrilor de Externe din statele NATO a fost foarte clară în ceea ce priveşte concluziile şi poziţia NATO până la această oră, că NATO nu vrea să se implice într-o confruntare directă cu Federaţia Rusă, dar în acelaşi timp, trebuie să avem în vedere că oricând, orice provocare obligă NATO la o reacţie solidară. Din acest punct de vedere, nu putem face abstracţie de mesajul transmis de preşedintele Zelenski, care spune că e o chestiune de zile sau de timp limitat în ceea ce priveşte o nouă provocare din partea Federaţiei Ruse”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici