Europarlamentar: Mai avem o şansă la Schengen doar în decembrie 2023

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă (grupul Verzilor/ALE) transmite că România mai are o şansă de a adera la spaţiul Schengen doar în luna decembrie a acestui an.

2718 afișări
Imaginea articolului Europarlamentar: Mai avem o şansă la Schengen doar în decembrie 2023

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă transmite că, în contextul politic european actual, România mai are o şansă de a adera la spaţiul Schengen doar în luna decembrie a acestui an. Concluzia vine în urma dezbaterii publice de marţi a Comisiei pentru Petiţii din Parlamentul European, în cadrul căreia eurodeputaţii au dezbătut, în prezenţa Comisiei Europene, tema aderării României şi Bulgariei la Schengen.

Potrivit lui Ştefănuţă, şansa României de a adera la Schengen în decembrie depinde, între altele, de alegerile din 23 iulie din Spania şi de alegerile din toamnă din Olanda.

„Un guvern cu partidul de extremă dreapta VOX ar îngreuna şi mai mult procesul aderării României la Schengen, în contextul în care Spania a preluat, din 1 iulie, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Alegerile din toamnă din Olanda - înainte de aceste alegeri nu se va lua nicio hotărâre în privinţa aderării. Va depinde de fonduri şi mai multe pentru întărirea frontierelor. La nivel de UE se vor aproba acele 2 miliarde de euro suplimentare pentru paza frontierelor. Aceasta este o cerinţă suplimentară spusă atât direct dar şi indirect. şansa va depinde şi de acţiunea Guvernului României. Problema rămâne în continuare la Viena. Sunt voci din interiorul PPE care spun că Nehammer nu îşi va schimba poziţia, în ciuda faptului că lucrurile au avansat mult faţă de anul trecut. Cel mai important este ca Guvernul României, preşedintele României să-şi facă treaba în mod profesionist”, spune Ştefănuţă.

„Nu este vorba de legalitate, este vorba de politică. România şi Bulgaria sunt ţinute înafara spaţiului Schengen din cauza politicii, nu pentru că au încălcat vreo legislaţie. Dimpotrivă, au îndeplinit toate condiţiile – nu de ieri, ci de 11 ani. Comisia Europeană ne spune nouă că în România avem o problemă? Nu, ei au o problemă. Politică. Pentru ca membrii Uniunii nu respectă, de fapt, legislaţia europeană”, a declarat Nicu Ştefănuţă în cadrul dezbaterii de ieri din Comisia pentru Petiţii.

În cadrul dezbaterii publice de marţi au luat cuvântul Corinna Ullrich, şef de unitate la Direcţia Generală Migraţie şi Afaceri Europene – Schengen, Frontiere şi Viză a Comisiei Europene, profesorul doctor Stefan Salomon al Universităţii Amsterdam, profesorul universitar Elspeth Guild de la Universitatea Queen Mary din Londra şi cercetătorul Fabian Gulzau de la SVR-Migration Berlin, împreună cu raportorul din partea Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, Sylvie Guillaume şi a preşedintelui grupului de lucru pentru Schengen Paulo Rangel.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici