Europarlamentar român: un document anulează poziţia Austriei privind extinderea Schengen

Europarlamentarul Eugen Tomac susţine că un document redactat de conducerea UE anulează poziţia Austriei în ceea ce priveşte extinderea Schengen.

13925 afișări
Imaginea articolului Europarlamentar român: un document anulează poziţia Austriei privind extinderea Schengen

Europarlamentar român: un document anulează poziţia Austriei privind extinderea Schengen

Potrivit preşedintelui PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, Austria prin vocea cancelarului Nehammer a justificat decizia privind accesul în spaţiul Schengen susţinând că România şi Bulgaria că nu au capacitatea de a gestiona frontierele UE conform legislaţiei Schengen.

Tomac susţine că nici Austria nu a respectat legislaţia Schengen impusă ţărilor membre.

„Doar că aflăm de la Consiliul Uniunii Europene că acesta a adoptat, pe 19 decembrie 2022, o decizie prin care îi cere Austriei să aplice legislaţia Schengen şi să remedieze deficienţele constatate de către Comisia Europeană în raportul de evaluare realizat în 2020 în ceea priveşte respectarea legislaţiei Schengen privind returnarea. Documentul adoptat scoate în evidenţă faptul că Austria nu a operat o serie de modificări legislative ce ţin de implementarea legislaţiei Schengen. În acest sens, Recomandarea Consiliului Uniunii Europene cere expres Austriei să modifice legislaţia internă şi să transpună Directiva privind returnarea în conformitate cu jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, a explicat europarlamentarul român.

Potrivit acestuia, cel puţin cinci articole din Directiva 2008/115/CE trebuie implementate în legislaţia austriacă privind intrarea şi returnarea, aspecte ce reprezintă deficienţe majorare în implementarea legislaţiei europene cu privirea la gestionarea migraţiei.

Concluzia lui Eugen Tomac este că documentul demonstrează cât se poate de clar că Austria nu şi-a adaptat legislaţia internă pentru a gestiona eficient problematica migraţiei, fapt constatat încă din 2020 de către Comisia Europeană. Acest lucru ar putea fi folosit împotriva Austriei la Curtea de Justiţiei a Uniunii Europene.

„Prin urmare, toate acuzaţiile la adresa României au avut la baza o teză falsă. Problematica imigranţilor din Austria este de fapt o problemă veche internă, şi nu una descoperită recent de Nehammer care, înainte de a fi cancelar, a fost ministru de Interne şi avea obligaţia să-şi alinieze legislaţia internă la cea europeană. Acest document reprezintă încă o probă în cazul în care vom ataca, la Curtea de Justiţiei a Uniunii Europene, votul din Consiliul JAI din 8 decembrie 2022”, a precizat Eugen Tomac.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici