EXCLUSIV Unifarm, stat în stat: şi-a secretizat contractele pe pandemia de COVID-19

  • CN Unifarm SA este printre singurele companii la care statul român e acţionar şi care refuză să facă publice contractele încheiate pe timp de pandemie
  • Noul şef al Unifarm, Cornel Ionuţ Ionescu, afirmă că instituţia sa nu se finanţează din fonduri publice, deşi are capital integral de stat, iar Ministerul Sănătăţii e acţionar
  • Cornel Ionuţ Ionescu spune că publicarea contractelor din timpul pandemiei COVID -19 aduce atingere secretului comercial şi susţine că acestea „fac obiectul mai multor dosare pe rolul DNA şi al altor organe de urmărire penală”
4385 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV Unifarm, stat în stat: şi-a secretizat contractele pe pandemia de COVID-19

EXCLUSIV Unifarm, stat în stat: şi-a secretizat contractele pe pandemia de COVID-19 Cornel Ionescu/ Facebook

AUTOR: Sorina Matei

Noua conducere a Unifarm SA, reprezentată de Cornel Ionuţ Ionescu, anunţă că toate contractele încheiate pe timp de pandemie de către companie sunt „acte juridice de o complexitate şi importanţă deosebită” şi, ca atare, le-a încadrat sub „secretul comercial, refuzând să le dea publicităţii.

Şeful interimar al Unifarm SA a fost solicitat să transmită în baza legii 544/2001 privind accesul informaţii de interes public toate contractele încheiate de instituţia pe care o conduce în perioada 1 martie 2020-30 iunie 2020, pe orice fel de echipamente de protecţie: măşti, combinezoane, ochelari de protecţie, ventilatoare, teste rapide/PCR, şi să transmită publicului cine a încheiat respectivele contracte în numele Unifarm SA, data încheierii contractelor, cantităţile cuprinse în contracte, modalitatea de achiziţie, valoarea totală a fiecărui contract şi firmele de la care s-au contractat cât şi cele care au livrat respectivele echipamente/produse de protecţie împotriva pandemiei COVID-19. Însă actualul şef al Unifarm a refuzat.

Şeful Unifarm: Publicarea aduce atingere secretului comercial

Cornel Ionuţ Ionescu susţine că respectivele contracte încheiate de CN Unifarm SA au un „obiect extins”, ele în continuare „îşi produc efectele”, că o parte „au clauze de confidenţialitate a informaţiilor”, iar unele dintre ele sunt „încă în desfăşurare”.

Mai mult, acesta arată că informaţiile publice solicitate în bata legii „constituie informaţii ce privesc activităţile comerciale ale companiei iar publicarea acestora ar aduce atingere, printre altele, secretului comercial”.

Actualul şef al Unifarm susţine că instituţia sa nu se finanţează din fonduri publice, deşi în urmă cu câteva luni susţinea contrariul

Iar asta nu este totul. CN Unifarm SA arată, prin directorul său interimar, că în activitatea sa operaţională, nu se finanţează din fonduri publice, deşi potrivit legii şi rapoartelor Curţii de conturi este o persoană juridică română, cu capital integral de stat, sub autoritatea Ministerului Sănătăţii care este acţionar al CN Unifarm SA. În plus, Guvernul României, adică statul român, a garantat o linie de credit de 1,15 miliarde lei (peste 250 de milioane de euro) pentru CN Unifarm SA la Eximbank SA. Adrian Ionel, acum fost director general al Unifarm, îl contrazicea şi el pe actualul director general interimar al Unifarm, Cornel Ionuţ Ionescu, în doiă comunicate de presă postate chiar pe siteul instituţiei.

Ionel susţinea în martie 2020, în timpul crizei pandemiei de COVID- 19, că din data de 16 martie 2020, ora 15.00, „Unifarm a fost capitalizată masiv de Guvern” iar după 3 zile acesta a anunţat, tot printr-un comunicat de presă, că „Unifarm SA i s-a încredinţat de către statul român, în data de 16.03.2020, un fond pentru a ajuta la asigurarea necesarului pentru situaţia de urgenţă” şi totul nu poate fi „irosit pe avansuri pentru importuri pentru care nu avem control în speranţa că vom recupera aceşti bani”.

Şeful Unifarm: Contractele Unifarm SA fac obiectul mai multor dosare pe rolul DNA şi al altor organe de urmărire penală

Noul şef al CN Unifarm susţine în răspunsul public că este „încurcat” şi de ancheta DNA. „În ceea ce priveşte caracterul nepublic al procedurii de urmărire penală, vă aducem la cunoştinţă faptul că CN Unifarm SA deţine în acest moment o calitate procesuală în cadrul urmăririi penale ce face obiectul mai multor dosare pe rolul DNA, precum şi al altor organe de urmărire penală. Urmărirea penală este, potrivit dispoziţiilor Codului de procedură penală, o procedură nepublică iar contractele solicitate se află deja la dispoziţia organelor de urmărire penalăAşadar, în momentul în care în cadrul dosarelor penale la care am făcut referire în cele de mai sus, se va pronunţa o rezoluţie definitivă, vă vom pune la dispoziţie informaţiile aferente (....).

Vă aducem la cunoştinţă imposibilitatea noastră de a vă furniza informaţiile solicitate întrucât acestea nu constitutie informaţii de interes public, subscrisa fiind ţinută atât de secretul comercial, dispoziţiile în materia concurenţei loialclauzele de confidenţialtate cât şi de reglementările în materia procedurii de urmărire penală”, tramsmite noul şef al CN Unifarm SA, Cornel Ionuţ Ionescu.

Curtea de Conturi: Unifarm are capital integral de stat, Ministerul Sănătăţii are calitatea de acţionar la CN Unifarm SA

Numai că DNA l-a inculpat pe fostul şef al Unifarm, Adrian Ionel, acuzându-l de mai multe fapte de corupţie, şi anchetează Unifarm, tocmai pentru că CN Unifarm SA este, potrivit legii, o persoană juridică română, cu capital integral de stat, având forma juridică de societate pe acţiuni, îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legile române şi cu actul constitutiv iar autoritatea publică tutelară, respectiv Ministerul Sănătăţii, care are calitatea de acţionar la Compania Naţională „Unifarm” SA, are competenţele prevăzute de Legea societăţilor nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, precum şi de alte reglementări legale în materie, potrivit raportului Curţii de Conturi.

DNA: Funcţionari ai CN Unifarm SA implicaţi în dosarul de corupţie al fostului şef al Unifarm, Adrian Ionel

În cauza DNA, potrivit anunţului public, pe contractul pe timp de pandemie pe care fostul şef al Unifarm, Adrian Ionel ar fi pretins 760.000 de euro mită, dintr-un total de 1,21 milioane de euro mită, iar acesta ar fi determinat şi „un funcţionar din cadrul CN Unifarm SA să „ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele”. În plus, intermediarul tranzacţiei cu Adrian Ionel ar fi pretins „pentru sine şi pentru funcţionari din CN Unifarm SA”- 18% din valoarea totală a contractului, adică 1,21 milioane de euro.

Cine este noul şef interimar al Unifarm SA, care refuză să dea contractele

Noul şef interimar al CN Unifarm SA, Cornel Ionuţ Ionescu (43 de ani), este liberal, a candidat pe listele PNL la alegerile locale pentru CJ Constanţa în 2016, a vrut să fie şi şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa dar a picat cu nota 5,50, iar ulterior a devenit membru al Consiliului de Administraţiei al CN Unifarm, director general intermiar după inculparea lui Adrian Ionel, Cornel Ionuţ Ionescu având mandat în CA al CN Unifarm SA până în octombrie 2021.

Cornel Ionuţ Ionescu, fost manager şi director financiar contabil al Spitalului Clinic CF Constanţa, este implicat, potrivit declaraţiei sale de avere, în societăţile SC Medical System 2004 SRLSC Expert Company SRLSC Global Consulting SRL, în trecut fiind director de vânzări şi al SC Intermedical Bucureşti.

CN Unifarm SA, singura companie la care statul român este acţionar şi care refuză să transmită contractele încheiate

Spre deosebire de CN Unifarm SA, compania la care statul român este acţionar şi care refuză să transmită contractele încheiate, de-a lungul timpului SNTGN Transgaz SAHidroelectica SAElectrica Transilvania Nord SASNGN Romgaz SACNADNR SA/CNAIR SATetarom SACompania de Apă Someş SASocietatea Centrul Agro Transilvania Cluj SA, companii la care tot statul este acţionar, au transmis şi datele şi contractele cu firmele private solicitate, în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Acum 2 săptămâni, pe 23 iunie 2020, procurorii DNA l-au inculpat şi pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile pe fostul director general al Unifarm SA, Adrian Eugen Ionel. Acesta este acuzat de procurori de mai multe fapte de corupţie şi că a pretins de la intermediar suma de 760.000 de euro pe un singur contract de achiziţie, atribuit fără nicio procedură, pentru echipamente de protecţie pe perioada pandemiei COVID-19. Din cele 3 milioane de măşti chirurgicale şi 250.000 de combinezoane, procurorii susţin că în România a ajuns doar 1 milion de măşti care nu corespundeau specificaţiilor tehnice şi doar 26.000 de combinezoane, estimând că prejudiciul din patrimoniul CN Unifarm SA se ridică la 2,38 milioane de lei. Mai mult, DNA îl acuză pe Adrian Eugen Ionel că a ajuns în 2016 şef al Unifarm cu încălcarea legii. Într-o declaraţie publică, Adrian Eugen Ionel a respins acuzaţiile care i se aduc.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici