Video Exerciţiu MILITAR de amploare în România: Peste 2.200 de militari cu armament şi tehnică de luptă, la Poligonul Smârdan. Au fost prezenţi ministrul Duşa şi generalul Bradshaw - FOTO

Adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul Sir Adrian Bradshaw, şi ministrul român al Apărării, Mircea Duşa, au inspectat, marţi, la Poligonul Smârdan din judeţul Galaţi, elemente de tehnică militară şi au asistat la un amplu exerciţiu militar bazat pe un scenariu fictiv.

6834 afișări

Ministrul Mircea Duşă şi generalul Sir Adrian Bradshaw au fost prezenţi, marţi, la Poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, la Ziua Distinşilor Vizitatori din cadrul exerciţiului internaţional Wind Spring 15.

La început, cei doi au inspectat elemente de tehnică militară, iar apoi au asistat la un exerciţiu de amploare desfăşurat de militari din armatele Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova, României şi Statelor Unite ale Americii, exreciţiu bazat pe un scenariu fictiv, respectiv pe derularea unei lupte şi a unei operaţiuni de stabilitate, la care au participat subunităţi de infanterie mecanizată, tancuri şi artilerie, precum şi vânători de munte cu sprijinul forţelor aeriene.

Mircea Duşa a spus că exerciţiul Wind Spring 15 din Poligonul Smârdan, dar şi cele din Poligonul Mihai Bravu şi Baza Aeriană Câmpia Turzii contribuie la perfecţionarea tehnicilor de luptă şi la interoperabilitatea militarilor statelor participante.

"Astăzi a avut loc o defăşurare impresionantă de forţe prin participarea a peste 2.000 de militari şi 400 de trasportoare blindate şi tancuri. La exerciţiu participă militari din România, SUA, Regatului Unit al Marii Britanii şi Republicii Moldova. După cum mi-au raportat comandanţii, misiunile de luptă au fost îndeplinite. Acest exerciţiu priveşte perfecţionarea tehnicilor de luptă şi interoperabilitatea militarilor statelor participante. În cursul dimineţii, am participat în Poligonul Mihai Bravu la un exerciţiu de pregătire al militarilor din Brigada de rachete sol-aer, în care s-a testat capacitatea operaţională a peste 200 de militari şi a mijloacelor din dotare cu privire la sistemul de apărare antiaeriană. De asemenea, la Baza Aeriană Câmpia Turzii continuă exerciţiile de pregătire comună a militarilor de la forţele aeriene române cu militari din SUA, iar în Poligonul Smârdan şi la Baza Kogălniceanu continuă exerciţiul acesta de pregătire în comun început pe 16 şi până în 30 aprilie”, a declarat Mircea Duşa.

Generalul Sir Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa, şi ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, au discutat şi despre securitatea din zona estică a NATO şi Uniunii Europene.

Sir Adrian Bradshaw a apreciat angajamentul României de a susţine măsurile de reasigurare a flancului estic al NATO şi de a creşte bugetul apărării.

"Ceea ce am văzut astăzi este un exerciţiu internaţional foarte bine organizat care dă un mesaj tuturor ţărilor din afara alianţei că NATO acţionează împreună, că NATO va acţiona totdeauna împreună, după principiile articolului cinci şi cu siguranţă vom respecta măsurile de reasigurare a flancului estic. Vizita mea îmi dă ocazia să vă mulţumesc personal pentru angajamentul privind măsurile de asigurare a flancului estic prin organizarea de exerciţii, ca cel de astăzi, prin asigurarea continuă a prezenţei vaselor NATO în apele Mării Negre şi de asemenea şi pentru că aţi organizat o serie de exerciţii în comun cu forţele aeriene NATO. Tot în cadrul măsurilor de reasigurare vă mulţumesc pentru efortul de a găsi locaţii pentru cele două comandamente NATO. Vreau să vă mulţumesc pentru participarea la misiunile internaţionale şi pentru că dumneavoastră şi conducerea ţării v-aţi angajat pentru creşterea bugetului apărării până la 2% din PIB, un procent cu care nu foarte multe ţări din NATO se laudă şi pe care şi l-ar dori”, a declarat generalul Bradshaw.

 

La exerciţiul Wind Spring 15, care se desfăşoară între 16 şi 30 aprilie, în poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, şi la Centrul Administrativ Aerian de la Mihail Kogălniceanu (CAAMK), judeţul Constanţa, participă peste 2.200 de militari cu armament şi tehnică de luptă din armatele Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova, României şi Statelor Unite ale Americii.

La exerciţiul Wind Spring de la Poligonul Smârdan participă efective din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată Unirea Principatelor într-un număr de peste 1.300 de militari şi 400 de mijloace tehnice, o Companie de vânători de munte din cadrul B.30 VM "Dragoslavele” Câmpulung Muscel, o companie de Război Electronic/Brigada de Informaţii Militare, 350 de militari americani din cadrul Regimenului 2/2 Cavalerie/SUA, 120 de militari britanici, precum şi un pluton de infanterie aparţinând armatei Republicii Moldova format din 26 de militari. În cadrul exerciţiului, participă şi o escadrilă formată din opt aeronave (patru elicoptere IAR 330 Puma Socat şi patru avioane AR 99 Şoim) din cadrul Bazei 95 Aeriene.

Exerciţiul are ca scop antrenarea în comun, într-o concepţie unitară, a militarilor din ţări membre ale NATO sau partenere, pentru menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor şi îndeplinirea cerinţelor specifice de interoperabilitate şi standardizare ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene. În cadrul Wind Spring 15 au loc exerciţii de comandament, trageri de luptă, dar şi rezolvarea unor situaţii tactice complexe.

Exerciţiul face parte din seria activităţilor de instruire în comun care se desfăşoară atât în ţară, cât şi în afara teritoriului naţional, în cadrul operaţiei "Atlantic Resolve", pentru demonstrarea măsurilor de reasigurare adoptate în cadrul Consiliului Nord-Atlantic privind asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale, în special în actualul climat de securitate din flancul estic al NATO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici