”EXIT-POLL” inedit al MEDIAFAX la o secţie de votare: Cum ar trebui să fie preşedintele dorit de cei care au votat

Onest, să lupte cu hoţia, capabil, "angajat" al oamenilor şi, mai ales, "altfel" decât ultimii şefi de stat, dar şi decât ceilalţi politicieni - acestea sunt calităţile pe care le vor alegătorii de la viitorul preşedinte şi pe care spun că le regăsesc parţial sau deloc la prezidenţiabilii din 2014.

1510 afișări
Imaginea articolului ”EXIT-POLL” inedit al MEDIAFAX la o secţie de votare: Cum ar trebui să fie preşedintele dorit de cei care au votat

”EXIT-POLL” inedit al MEDIAFAX la o secţie de votare: Cum ar trebui să fie preşedintele dorit de cei care au votat (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Agenţia MEDIAFAX şi-a propus duminică, în ziua primului tur al scrutinului pentru Cotroceni, să afle ce fel de preşedinte îşi doresc românii care au ieşit la vot şi în ce măsură candidaţii se suprapun acestui "portret robot".

Demersul, fără a-şi dori să fie unul statistic ori cu pretenţii "ştiinţifice", a fost realizat la o secţie de vot din Bucureşti, unde alegătorii ieşiţi de la urne au răspuns la două întrebări:

1. Cum vă doriţi să fie viitorul preşedinte al României?

2. Dintre candidaţii de astăzi, există vreunul care să corespundă acestui ideal al dumneavoastră?

Iată ce au răspuns alegătorii care au acceptat să-l descrie pe preşedintele-model.

1. "Altfel decât au fost cei de până acum. Exact lucrurile pe care le au în comun cei de până acum să nu se regăsească la el. Cu mai puţini prieteni, să zicem"

2. "Da, există, dar nu ştiu dacă are foarte mari şanse" (Andrei, 29 de ani, designer web)

1. "Să fie tânăr, să aibă altă mentalitate, să ajute şi tineretul, şi pe cei în vârstă. Avem foarte multe aşteptări de la el, dacă o să iasă. Sper să aducă tinerii în ţară, că o am şi eu o fată în străinătate"

2. "Da" (Maria Bârlog, 59 de ani, "pensionară, c-o pensie foarte mică").

 

1. "Ceva pe modelul preşedintelui Uruguayului, Jose Mujica. Discret, să-şi facă treaba cu adevărat, ca un angajat al oamenilor, nu ca un moşier sau patron"

2. "Sper să se apropie. Să fie măcar un semnal de alarmă" (Gelu Ghiţă, 28 de ani, inginer)

 

1. "Să fie un om inteligent, drept, capabil, puternic, să lupte pentru binele ţării, să reprezinte în mod corect şi cu seriozitate imaginea ţării în afară"

2. "Cât de cât" (Daniela Dumitru, 40 de ani, profesoară)

 

1. "Să nu se mai fure. Să lase justiţia să aresteze pe toată lumea. Să fie decent, să respecte instituţia preşedinţiei"

2. "Nu, nu chiar. Am votat din cei cu care am putut alege". (Claudiu Iosifescu, 36 de ani, inginer software)

1. "Un om onest. Să facă mai mult pentru ţară, pentru tineret, mai ales locuri de muncă. Să nu se implice în justiţie"

2. "Da". (Elena Cuşma, 57 de ani, pensionară)

 

1. "Onest. Să nu fure, să aibă în vedere nevoile românilor"

2. "Nu este niciunul, am votat unul să se apropie cât de cât". (Alina, 25 de ani, contabil)

 

1. "Total diferit, altceva"

2. "Am votat ce n-o să iasă niciodată, însă şi dacă ar ieşi, nu ştiu dacă ar fi bine, dar n-avem opţiuni". (Mihaela, 53 de ani, educatoare)

 

1. "Echilibrat, să ne reprezinte avantajos în afară, să ne informeze corect şi obiectiv"

2 "Total - nu. Cineva care să se apropie - da" (Gabriela, 51 de ani, profesoară)

 

1. "Aş vrea un lider autentic, să aibă integritate, prezenţă, o persoană experimentată, să aibă şi competenţe în economie, să ia decizii informat, să creeze o relaţie de încredere şi ce spune... să 'walk the talk', cum spun americanii. Şi nici un pic de modestie n-ar strica"

2. "În acest moment, nu ştiu dacă avem în România un astfel de candidat". (Claudia, 25 de ani, resurse umane într-o companie multinaţională)

 

1. "Onest, să fie un exemplu de urmat. Cineva care a realizat deja ceva, un bun manager"

2. "Să întrunească toate calităţile nu e nimeni. Dar se apropie cel cu care am votat". (Adrian, 28 de ani, inginer)

 

1. "Să fie un gentleman, să aibă un limbaj elevat, să se adreseze cu respect, să aibă o formare profesională adecvată, să fie un intelectual. Să aibă o relaţie bazată pe comunicare deschisă şi respect reciproc cu prim-ministrul, foarte important. Să fie mereu în contact cu realităţile din ţară, atât ale celor instruiţi, cât şi ale oamenilor simpli, să cunoască zonele de la ţară, foarte defavorizate. În luarea deciziilor, să ţină cont de dorinţele poporului, să promoveze proiecte durabile, care să fie lăsate moştenire generaţiilor viitoare. Chiar dacă refuză să facă ceva, să o facă elegant, argumentat".

2. "Sunt vreo doi, aşa, mai ponderaţi. Cel cu care am votat nu are şansele cele mai mari, dar am considerat că e mai nobil, ca atitudine" (Gabriela Manea, 47 de ani, conferenţiar universitar)

 

1. "Exact opusul celui de-acum. Să fie preşedintele tuturor românilor, nu numai al familiei. Demn, cinstit, bun european".

2. "Eu zic că da" (Maria Iosifescu, 66 de ani, pensionară)

 

1. "Să iasă mai mult din birou. Chestia cu separarea puterilor în stat e bună, dar nimeni nu ţine cont de ea. Se fac prea multe compromisuri. Legea să fie lege, să fie aplicată. Să ia măsuri pentru oameni pe termen mediu şi lung. Să se gândească în primul rând la oameni, nu la politicieni. Cum a vrut Băsescu cu Parlamentul. Acolo, jumătate vin şi citesc ziarul"

2. "Credibilitatea asta a murit demult. Nu mai pot să zic că merg la urnă şi cred în omul ăsta. Am încercat să dau o şansă". (Bogdan, 30 de ani, inginer)

 

1. "Să fie mai onest decât toţi politicienii, care dorm când sunt oameni care n-au ce să mănânce. Să nu se mai fure, să se facă lucrurile alea pentru care se alocă bani"

2. "Nu, dar votez. Decât să-mi ia ei votul, mai bine îl dau eu". (Gabriela, 27 de ani, recepţioneră)

 

1. "Cinstit, corect, alături de popor. Aşa cum e pentru familia lui, aşa să fie şi pentru popor, că de-aia l-am ales"

2. "Da" (Marian, 43 de ani, "bugetar")

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici