Explicaţiile lui Iohannis despre eşecul privind bugetul UE: Diferenţe de abordare între statele membre

  • Eşecul summit-ului de la Bruxelles pentru adoptarea bugetului multianual al UE se datorează „menţinerii diferenţelor de abordare dintre statele membre”
  • Preşedintele Klaus Iohannis a pledat la Bruxelles pentru o abordare echilibrată
  • Klaus Iohannis a insistat pe necesitatea asigurării finanţării corespunzătoare a politicilor de coeziune şi agricolă
1111 afișări
Imaginea articolului Explicaţiile lui Iohannis despre eşecul privind bugetul UE: Diferenţe de abordare între statele membre

Explicaţiile lui Iohannis după eşecul privind bugetul UE: Diferenţe de abordare între statele membre

Eşecul summit-ului de la Bruxelles pentru adoptarea bugetului multianual al UE se datorează „menţinerii diferenţelor de abordare dintre statele membre”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

Potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale, „negocierile au fost intense, derulându-se, în runde succesive, atât în format plenar, cât şi bilateral” şi au avut ca bază propunerea revizuită de buget, prezentată de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„În ciuda eforturilor susţinute pentru avansarea către un acord final asupra viitorului buget, nu s-a putut ajunge la niciun rezultat în acest moment, pe fondul menţinerii diferenţelor de abordare dintre statele membre care solicită un volum total al bugetului de 1,00% din Venitul Naţional Brut (VNB) al UE27 şi statele membre care pledează pentru un buget mai ambiţios. Discuţiile vor fi reluate, la o dată ulterioară, în perspectiva atingerii, cât mai curând posibil, a unui acord politic”, se arată în comunicat.

Preşedintele Klaus Iohannis a pledat la Bruxelles pentru o abordare echilibrată, arată Admnistraţia Prezidenţială.

„Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că volumul total al bugetului trebuie stabilit la un nivel suficient pentru a permite implementarea obiectivelor politice agreate la Summitul de la Sibiu şi asumate de către toate statele membre prin Agenda Strategică. În acest context, Preşedintele României a pledat pentru o abordare echilibrată care să acomodeze, deopotrivă interesele specifice ale statelor membre, precum şi ale Uniunii în ansamblul său şi care să permită demararea la timp a procesului de implementare”, se mai arată în comunicat.

Potrivit acestuia, Klaus Iohannis a insistat pe necesitatea asigurării finanţării corespunzătoare a politicilor de coeziune şi agricolă.

„În discuţia bilaterală cu Preşedintele Consiliului European, Preşedintele Klaus Iohannis a reluat solicitările şi argumentaţia aferentă pentru aspectele de interes pentru România, atât în termeni de alocări, cât şi de condiţii de implementare. În context, Preşedintele României a solicitat asigurarea unor condiţii mai flexibile de implementare, care să faciliteze accesul la fondurile europene şi, în acelaşi timp, să permită adaptarea finanţării la nevoile specifice de dezvoltare ale României”, se mai spune în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Liderii ţărilor Uniunii Europene nu au ajuns la niciun acord privind bugetul multianual comunitar, a declarat vineri seară Charles Michel, preşedintele Consiliului European, la sfârşitul summitului de la Bruxelles.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici