Firea: Mamele minore, o realitate în România. Ne dorim cifre crescute ale natalităţii, dar nu aşa

Mamele minore sunt o realitate în România, afirmă ministrul Familiei, Gabriela Firea, care precizează că 16.500 de adolescente până în 19 ani au născut doar anul trecut, potrivit INS: „Ne dorim cifre crescute ale natalităţii, dar nu aşa”.

469 afișări
Imaginea articolului Firea: Mamele minore, o realitate în România. Ne dorim cifre crescute ale natalităţii, dar nu aşa

Gabriela Firea, Facebook

„Mamele minore sunt o realitate în România. 16.500 de adolescente până în 19 ani au născut doar anul trecut, potrivit INS. Ne dorim cifre crescute ale natalităţii, dar nu aşa. Milităm pentru o creştere sănătoasă a natalităţii, iar copiii să aibă parte de grija familiei. Aceste mame sunt copii fără copilărie şi tinere fără adolescenţă. Întindem o mână de ajutor şi punem bazele unui proiect-pilot prin care ne asigurăm că fetele aflate în grija statului, pentru început, vor primi informaţii despre ce înseamnă şi ce implică o sarcină timpurie”, arată Gabriela Firea.

Ea menţionează că a avut o întâlnire de lucru cu Asociaţia „Creştem Viitorul”, condusă de Marilena Băluţă, specialist în obstetrică-ginecologie şi colegele sale din asociaţie, medicul Alina Buşan-Pîrvoiu şi Anne Becheru.

„Cu sprijinul specialiştilor din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie ne propunem să ajungem în centrele rezidenţiale cu programul de educare şi informare <Copilul din umbră>. Practic, le vom oferi tinerelor ajunse în grija statului ore de educaţie sanitară unde vor obţine, de la medici şi persoane specializate, informaţii despre propriul corp, despre ce înseamnă o sarcină timpurie şi cum poate fi ea prevenită. Ştiu că este un subiect tabu, delicat, dar el trebuie abordat, mai ales cu aceşti copii fără o mamă sau un tată alături care să le ghideze paşii”, adaugă Firea.

Ministrul Familiei aminteşte că România este ţara din Uniunea Europeană cu o rată mare de naşteri în rândul adolescentelor.

„Cred că dacă aceste tinere ar fi aflat din timp ce înseamnă să fii mamă s-ar fi putut evita sarcini nedorite, traumatizante, în urma cărora apar copii chinuiţi şi stigmatizaţi toată viaţa. În acelaşi timp, sunt de părere că e nevoie de o implicare importantă din partea statului. Orele de educaţie sanitară în şcoli, cu acordul părinţilor, sunt extrem de importante. Însă, avem obligaţia să le oferim informaţii şi celor aproape 4.000 de fete şi adolescente care sunt acum în centrele rezidenţiale, în grija autorităţilor. Naşterea şi creşterea unui copil nu este un lucru simplu, iar la o vârstă atât de fragedă schimbă definitiv viaţa mamei. În calitate de ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse am anunţat de la începutul mandatului că voi aduce la aceeaşi masă instituţiile şi organizaţiile non-guvernamentale din domeniu pentru a găsi împreună soluţii punctuale pentru prevenirea cazurilor de sarcină în cazul adolescentelor. Începem cu acest proiect-pilot, dar lăsam uşa deschisă pentru orice alte sugestii, propuneri şi proiecte în acest sens, din partea societăţii civile”, încheie Firea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici