COMUNICAT  Florin Barbu, ministrul Agriculturii: "Vom reînvăţa să cumpărăm româneşte"

1468 afișări
Imaginea articolului Florin Barbu, ministrul Agriculturii: "Vom reînvăţa să cumpărăm româneşte"

Vom cumpăra mai ieftin... româneşte!


Creşterea puterii de cumpărare a românilor prin reducerea cotelor de adaos comercial poate reprezenta un câştig real pentru populaţie, însă la fel de important este faptul că producătorii locali vor fi susţinuţi de autorităţi, astfel încât în coşul zilnic de cumpărături să fie cât mai multe produse româneşte accesibile.

"Vom reînvăţa să cumpărăm româneşte", a transmis ministrul Agriculturii, Florin Barbu, precizând că alimentele din listă sunt "cele mai consumabile în România".

"Vom reînvăţa să cumpărăm româneşte" 

Creşterea puterii de cumpărare şi impulsionarea producătorilor locali sunt doi piloni extrem de importanţi, atât pentru consumatorul final, cât şi pentru fermierii care depun eforturi să traverseze cu bine provocările meteorologice din această perioadă. Iar, astăzi, avem poate singurul ministru al Agriculturii care a început şi câştigat lupta cu retailerii.

Potrivit acestuia, "cota de adaos comercial practicat de procesator poate fi de maxim 20% faţă de costul de producţie al produsului calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuieli directe şi indirecte". Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, poate fi de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale, a explicat ministrul.

Sărăcia în România, pe primul loc din Europa

Suntem pe locul 22 din 27 de state europene, iar conform Biroului European de Statistică Eurostat, puterea de cumpărare a scăzut anul trecut în România, ajungând la 77% din media europeană, faţă de 82%, în urmă cu un an.

Inflaţia galopantă a contribuit din plin la această evoluţie, în condiţiile în care salariile nu au acoperit creşterea preţurilor.

Conform aceluiaşi birou de statistică, în 2022, peste 34% dintre români erau expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, aceasta fiind de departe cea mai mare pondere înregistrată în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene.

La nivelul Uniunii Europene, cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială se înregistra în România (34,4%), Bulgaria (32,2%), Grecia şi Spania (26%). În rândul statelor membre, riscul de sărăcie şi excluziune socială era anul trecut mai mare pentru femei (22,7%) decât pentru bărbaţi (20,4%).


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici